¡Viva España, viva el Rey!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Felipe al VI-lea, noul suveran al Spaniei
Regele Felipe al VI-lea, noul suveran al Spaniei

Regele Felipe al VI-lea este începând de joi noul suveran al Spaniei, urmând la tron după abdicarea tatălui său, Juan Carlos, la 2 iunie. În vârstă de 46 de ani, Felipe este al treilea copil şi singurul băiat al cuplului Juan Carlos-Sofia, care au domnit timp de 39 de ani în regatul iberic.

Miercuri 18 iunie, la Palatul Regal Regele Juan Carlos a renunţat la coroană şi i-a predat ştafeta fiului său, în cadrul unui eveniment perfect instituţional. Ziua de 19 iunie este momentul noului rege. 

Pe de o parte, are loc recepţia de la Palatul Regal apariţia publică la balcon, cu noua familie regală, care se schimbă de acum, odată cu proclamarea lui Felipe al VI-lea, şi va fi formată de regina Letizia, de prinţesa- moştenitoare Leonor, de Infanta Sofia şi de regii Juan Carlos şi Sofia ca predecesori ai viitorilor monarhi. 

De celaltă parte, Felipe depune jurământul în prezenţa parlamentarilor spanioli, un eveniment la care Juan Carlos nu participă, anunţând anterior că doreşte să nu umbrească momentul de glorie al fiului său. 

Deşi este un moment excepţional în istoria monarhiei iberice, încoronarea Regelui Felipe al VI-lea nu se bucură de fastul ceremoniei de care a avut parte tatăl său în 1975. Membrii Casei Regale de Bourbon au considerat de bun augur un semnal de reţinere şi cumpătare.

Misiune plină de provocări

După mai mulţi ani marcaţi de o profundă criză economică, un şomaj-record, scandaluri de corupţie şi tensiuni separatiste, mulţi speră că tânărul rege va aduce o adiere a schimbării. Dar sarcina este dificilă şi implică o acţiune pe fronturi multiple. Unii speră totodată că Felipe al VI-lea va atenua disensiunile din cadrul unui sistem politic dominat de către două partide mari - conservator şi socialist - şi că va moderniza Constituţia din 1978. Alţii vor ca el să-i ajute pe milioanele de săraci şi pe şomeri.

Iar în timp ce Catalonia intenţionează să voteze, în noiembrie, asupra independenţei, pe când în Ţara Bascilor separatiştii au obţinut un loc important în politică, mulţi speră ca Felipe ar putea reprezenta un element de unitate în ţara. Analiştii consideră că monarhia spaniolă, cu o vechime de 500 de ani, îşi joacă ultima carte odată cu aducerea pe tron a unui rege din noua generaţie.

incoronare felipe VI
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite