Viktor Orban îşi reînnoieşte apelul la autonomie a minorităţii maghiare din vestul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban. FOTO AFP
Viktor Orban. FOTO AFP

Premierul conservator ungar Viktor Orban şi-a reînnoit apelul controversat privind autonomia minorităţii maghiare care trăieşte în vestul Ucrainei, la mai puţin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev şi Varşovia, relatează AFP.

"Statul ungar în ansamblu sprijină cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpartia", a declarat şeful Guvernului ungar într-un interviu acordat vineri seara televiziunii publice M1.

Între 150.000 şi 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, între care aproape toate în Transcarpatia. Ele reprezintă cea mai mare minoritate (aproximativ 13 la sută) din această regiune ucraineană situată la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia.

"O Ucraină stabilă şi democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă şi democratică fără să acorde drepturi minorităţilor şi comunităţilor naţionale care trăiesc aici", a adăugat el.

Aceste declaraţii vin în continuarea celor din 10 mai, din cadrul discursului de învestitură din Parlament. Orban a fost reconfirmat în funcţia de premier pentru un al doilea mandat consecutiv după victoria obţinută la alegerile legislative din aprilie.

Şeful diplomaţiei ungare Janos Martonyi a precizat, miercuri, că Viktor Orban nu s-a gândit la o autonomie "teritorială".

Premierul ungar a declarat vineri seara pentru M1 că există în Europa mai multe forme de autonomie şi că maghiarii din Transcarpatia vor trebui să precizeze ce fel de autonomie vor.

Ambasadorul ungar la Kiev a fost convocat de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a explica aceste declaraţii ale lui Orban.

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a calificat marţi drept "regretabile" aceste remarci ale lui Viktor Orban. El le-a cerut vecinilor Ucrainei să dea dovadă de solidaritate, susţinând unitatea şi independenţa Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite