Viktor Orban acuză UE că se transformă într-un imperiu: „Se construieşte un suprastat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ungariei, Viktor Orban, susţine că Parlamentul European ar trebui reformat. FOTO: Arhivă
Premierul Ungariei, Viktor Orban, susţine că Parlamentul European ar trebui reformat. FOTO: Arhivă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un „imperiu” care contravine ideii de democraţie. Acesta a acuzat că la Bruxelles se construieşte un „suprastat”, în loc de „Europa naţiunilor”, informează EFE.

„În loc de Europa naţiunilor, la Bruxelles se construieşte un suprastat. De aceea, democraţii care se bazează pe valorile naţionale se confruntă astăzi cu cei care construiesc un imperiu”, a spus Orban într-un discurs, potrivit agenţiei MTI.

Potrivit lui Viktor Orban, construirea unui imperiu european contravine ideii de democraţie, acuzând că nimeni nu a autorizat astfel de politici.

„Noi ne dorim altceva, noi vrem democraţia democraţiilor, bazată pe naţiuni”, a spus premierul.

„Europa nu se va schimba şi nu se va îmbunătăţi singură, noi suntem cei care trebuie să o facem mai bună, să o reformăm şi să o repunem pe o cale care a avut succes la vremea respectivă”, a adăugat el, după ce a spus că UE se confruntă în prezent cu o criză la nivel social şi economic, potrivit Agerpres.

Nu în ultimul rând, Orban a mai declarat că Parlamentul European ar trebui şi el reformat, crescând competenţele parlamentelor naţionale. Conform acestuia, parlamentele statelor membre ar trebui să aibă dreptul de a bloca procesele legislative în cazurile în care ar considera că acestea contravin intereselor ţărilor comunităţii europene.

Acţiuni împotriva ţărilor care încalcă valorile comunitare

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene activarea mecanismelor de condiţionare a fondurilor europene în cazul ţărilor care încalcă valorile comunitare. Printre acestea, sunt vizate în special Ungaria şi Polonia. Cele două ţări fac deja obiectul unor proceduri din partea Comisiei, ca urmare a încălcării normelor comunitare şi a politicilor lor autoritare, potrivit EFE.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri