Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi în NATO, spune premierul Cehiei în contextul vizitei lui Zelenski la Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi în alianţa militară NATO, a transmis vineri premierul ceh Petr Fiala, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Praga, transmite Reuters preluat de Agerpres.

Zelenski a fost primit la Praga  de premierul ceh Petr Fiala FOTO EPA-EFE
Zelenski a fost primit la Praga de premierul ceh Petr Fiala FOTO EPA-EFE

Petr Fiala a subliniat că Ucraina poate conta pe sprijinul Uniunii Europene şi s-a declarat convins că toate statele membre ale NATO vor sprijini cererea acestei ţări de a adera la Alianţă, explicând că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea întregii Europe.

Țările membre ale UE analizează în prezent modalităţile de a utiliza activele financiare ruse, îngheţate de Bruxelles, pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei, a declarat Fiala.

Şeful executivului ceh a mai spus că sprijinul ţării sale pentru Ucraina va continua, inclusiv prin donarea mai multor elicoptere militare.

În perioada ianuarie-mai acest an, Praga i-a livrat Ucrainei 24 de tancuri, 76 de vehicule blindate şi 16 vehicule pentru apărare aeriană.

De partea sa, preşedintele ucrainean a afirmat că ţara sa are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a lupta împotriva forţelor ruse care i-au invadat ţara.

''Fără arme cu rază lungă este dificil nu doar să realizăm o misiune ofensivă, dar şi să efectuăm o operaţiune de apărare. În primul rând, vorbim despre sisteme cu rază lungă cu Statele Unite şi astăzi depinde doar de ele'', a explicat a Zelenski în conferinţa de presă comună cu premierul ceh.

Republica Cehă a fost un susţinător constant al Kievului de la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Volodimir Zelenski a vizitat Praga în cadrul unui turneu extern înaintea summitului NATO ce va fi găzduit marţi şi miercuri de Vilnius. Liderul de la Kiev a solicitat ca la această reuniune NATO să se transmită un mesaj clar Ucrainei privind o viitoare aderare.

De asemenea, Zelenski a cerut la Praga începerea în acest an a negocierilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Preşedintele Ucrainei s-a deplasat joi la Praga, după o vizită în Bulgaria, pentru a discuta despre aderarea la NATO şi pentru a pleda pentru accelerarea livrărilor de arme de către această ţară mare producătoare de muniţii, în plină contraofensivă a armatei ucrainene împotriva forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Liderul de la Kiev a declarat că ar dori ca Ucraina să primească un ''semnal clar'' că va fi primită în NATO. ''Ucraina nu a primit invitaţie, sub o formă sau alta. Cred că este necesar să se demonstreze forţa şi unitatea Alianţei'', a adăugat Zelenski.

Vineri după-amiază, preşedintele ucrainean se va întâlni, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

În timpul acestei prime vizite în Turcia a şefului statului ucrainean efectuate după februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit publicaţiei pro-guvernamentale Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene încheiat în iulie anul trecut cu medierea ONU şi a Turciei, document despre care Rusia a anunţat că nu vede ''niciun motiv'' pentru a fi prelungit după 17 iulie, data la care expiră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite