Viitorul şef al diplomaţiei UE, un catalan, îi acuză pe separatiştii din regiunea sa natală de „atitudine totalitară“. Ce le reproşează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul şef al diplomaţiei europene, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, născut în Catalonia, îi acuză pe separatiştii din regiunea sa natală de „atitudine totalitară“.

Josep Borrell, care va prelua la 1 noiembrie mandatul de Reprezentant Înalt al UE pentru Afaceri Externe, le-a reproşat separatiştilor catalani că nu ţin cont de ideile celor care nu sunt de acord cu ei.

„Esenţa problemei este că separatiştii ignoră «catalanitatea» celor care nu sunt separatişti. Când excludeţi o parte a populaţiei deoarece nu vă împărtăşeşte ideile şi consideraţi că cei care aparţin poporului sunt cei care gândesc ca voi, aceasta este o atitudine totalitară. Şi eu sunt catalan şi nu gândesc ca voi“, a declarat Borrell, citat de AFP.

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat luni nouă separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017. Pe de altă parte, justiţia spaniolă a emis un nou mandat internaţional de arestare pe numele fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în prezent în exil în Belgia.

Decizia Curţii Supreme a Spaniei a generat proteste violente în Catalonia, unde noii lideri separatişti promit să meargă până la capăt în procesul de autodeterminare.

Potrivit unui sondaj publicat în iulie de Executivul catalan, 44% dintre locuitorii Cataloniei pledează pentru independenţă, în timp ce 48,3% se opun separării de Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite