VIDEO Primele mărturii despre trenul groazei de la Paris: „N-am crezut că mai trăieşte cineva, vagoanele erau complet strivite.” Conductorul, descris drept erou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase persoane au murit, iar alte 200 au fost rănite, dintre care opt se află îân stare gravă după ce un tren a deraiar lângă Paris. FOTO: Reuters
Şase persoane au murit, iar alte 200 au fost rănite, dintre care opt se află îân stare gravă după ce un tren a deraiar lângă Paris. FOTO: Reuters

Numărul victimelor ar fi fost mult mai ridicat dacă conductorul trenului care a deraiat vineri seară lângă Paris nu ar fi avut „reflexe extraordinare”, prevenind coliziunea cu alte trenuri, a declarat astăzi ministrul francez al Transporturilor. „Trenul a ieşit de pe şine, a urcat pe peron şi parcă a zburat câteva secunde, apoi s-a răsturnat”, povesteşte un martor.

UPDATE 14.38 Accidentul feroviar din Franţa probabil a fost cauzat de o defecţiune produsă la un macaz, conform concluziilor preliminare ale anchetei, anunţate de SNCF, relatează AFP. „Un dispozitiv de fricţiune s-a desprins din locaşul în care era fixat„, a declarat Pierre Izard, director de infrastructură la SNCF. În acest context, compania feroviară naţională franceză a dispus verificarea a 5.000 de piese similare.

***

„Primul şi al doilea vagon erau complet distruse. Chiar am crezut că nimeni n-a supravieţuit pentru că erau strivite complet. Toată lumea plângea şi fugea în toate părţile. O femeie plângea după fiica ei blocată înăuntru”, povesteşte pentru BBC Marvin Khareem Wone, un student britanic, care se afla în gara Brétigny-sur-Orge, unde a avut loc accidentul, dar pe un alt peron. 

Din cauza daunelor produse gării, ambulanţele nu puteau ajunge la locul accidentului, a adăugat martorul. 

„Ca într-o zonă de război”

„Am văzut multe femei şi copii răniţi, blocaţi înăuntru”, a povestit pentru AFP Vianey Kalisa, care aştepta trenul de la Brétigny spre Paris. Alte canale media locale au relatat despre victime care au fost strivite, electrocutate şi tăiate de bucăţile de metal proiectate în timpul impactului. 

„Oamenii ţipau. Un bărbat avea sânge pe faţă. Sunt imagini precum cele dintr-o zonă de război”, a continuat martorul.  

Şase persoane au murit, iar alte 200 au fost rănite, dintre care opt se află îân stare gravă, după ce un tren a deraiat în comuna Bretygny-sur-Orge, aflată într-o suburbie din sudul Parisului.

Conductorul a avut „reflexe absolut extraordinare”

Într-un interviu acordat postului de radio RTL, ministrul francez al Transporturilor a spus că numărul victimelor ar fi fost mult mai ridicat fără reacţia impecabilă a conductorului. „Din fericire, conductorul locomotivei a avut reflexe absolut extraordinare, a tras semnalul de alarmă imediat, prevenind coliziunea cu alt tren care venea din direcţie opusă şi care ar fi izbit vagoanele deraiate în câteva secunde. Aşa că nu se pune problema unei erori umane”, a spus ministrul francez. 

Trenul tocmai plecase din Paris şi se îndrepta către Limoges atunci când a deraiat, izbindu-se de un peron. Anchetatorii au demarat deja cercetări pentru a stabili cauzele accidentului, care a avut loc la ora 17.14 (18.14 în România). 

Operaţiunile de salvare încă se derulează în aceste momente pentru găsirea tuturor pasagerilor din cele şase vagoane de tren care au deraiat.

CITEŞTE MAI MULT

Mesajul de solidaritate transmis de Băsescu francezilor după accidentul feroviar de lângă Paris

Preşedintele României a transmis astăzi un mesaj omologului francez, Francois Hollande, ca urmare a gravului accident feroviar petrecut vineri seară în apropiere de Paris. „Am aflat cu profundă tristeţe vestea referitoare la gravul accident feroviar petrecut în apropiere de Paris. Sunt îndurerat pentru pierderile de vieţi omeneşti şi îmi exprim speranţa că operaţiunile de salvare a celor care au avut de suferit în această tragedie de proporţii vor avea un rezultat pozitiv", afirmă preşedintele Băsescu în mesajul său.


Ministrul Transporturilor din Franţa elimină ipoteza erorii umane în cazul accidentului feroviar în care au murit şase persoane

Frederic Cuvillier, ministrul francez al Transporturilor, a declarat sâmbătă dimineaţă că autorităţile au eliminat ipoteza unei greşeli umane în cazul accidentului feroviar în care au murit şase persoane, iar alte 200 au fost rănite după ce un tren a deraiat în comuna Bretygny-sur-Orge, aflată într-o suburbie din sudul Parisului.


Accident feroviar în Franţa, soldat cu şase morţi şi 30 de răniţi: trenul a deraiat evitând coliziunea cu un alt convoi

Accidentul feroviar produs vineri după-masă în apropiere de Paris, la Brétigny-sur-Orge, s-a soldat cu şase morţi şi 30 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de premierul francez. Trenul Intercity ce părăsise Parisul cu puţin timp în urmă şi se îndrepta spre Limoges a deraiat încercând să evite coliziunea cu un alt convoi de vagoane.


UPDATE Accident feroviar cu „victime numeroase” produs la sud de Paris

Un tren a deraiat vineri după-amiaza în apropiere de Paris, la Brétigny-sur-Orge, un accident care s-a soldat cu „numeroase victime", au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite