VIDEO Mii de francezi protestează faţă de grupările de extremă dreapta. „Nu uitaţi, nu iertaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 15.000 de oameni au protestat joi seară în toată Franţa, după ce un tânăr student, în vârstă de 18 ani, a fost ucis în bătaie pe străzile Parisului de mai mulţi militanţi de extremă dreapta. Oficiali din poliţie au arestat şapte suspecţi, declarând ca a fost vorba de o crimă motivată politic.

Martorii au declarat că tânărul, cunoscut ca fiind un simpatinzant al mişcării de stânga şi student la una din cele mai prestigioase universităţi din Paris, a fost atacat de mai mulţi skinheads care l-au bătut cu bestialitate. Tânărul fost conectat la aparate timp de 24 de ore, însă a decedat joi.

Parisul a fost asaltat de peste 6.000 de oameni care au scandat sloganuri anti-fasciste, au depus flori la locul crimei şi au cerut guvernului să stopeze dezvoltarea grupărilor extremiste de dreapta. Pe pancarde se putea citi: Nu uitaţi, nu iertaţi!”, „Fascismul este o cangrenă, ori o distrugem noi, ori ne va distruge ea pe noi!”.Proteste similare au avut loc şi în alte cartiere franceze din Paris, chiar şi la facultatea unde învăţa victima.

Preşedintele Francois Hollande a condamnat vehement crima, în timp ce premierul Jean-Marc Ayrault a declarat că Guvernul va luat toate măsurile necesare pentru stoparea fenomenului de extremă dreapta.

Franţa se confruntă de căteva luni cu tensiuni politice şi sociale, declanşate de legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, împotriva cărora membrii grupărilor de dreapta au organizat o serie de proteste. De multe ori, implicarea grupurilor extremiste de dreapta a condus la ciocniri violente cu forţele de ordine.

Ministrul francez de Interne Manuel Valls a promis să desfiinţeze grupurile extremiste de dreapta şi a recunoscut că „mişcările homofobe, anti-semite şi rasiste” sunt în proces de dezvoltare în ultimii ani.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite