VIDEO Jurnalistul rus Pavel Şeremet a murit după ce maşina în care se afla a explodat în centrul Kievului

0
0
Jurnalistul Pavel Seremet FOTO Sputnik

Un cunoscut jurnalist rus, Pavel Şeremet, a murit miercuri când maşina pe care o conducea şi care îi aparţinea angajatorului său, patronul publicaţiei „Ukrainskaia Pravda“, a explodat la câteva minute după ce a pornit, relatează RT.

Explozia a avut loc în jurul orei locale şi a României 07.45, după ce Şeremet a urcat în maşină, a pornit motorul şi a condus câţiva metri.

Bărbatul a murit pe loc, iar vehiculul a fost distrus în totalitate, transmite rt.com, potrivit news.ro.

Maşina îi aparţinea Alenei Pritula, fondator şi redactor-şef al publicaţiei „Ukrainskaia Pravda“. Pritula nu se afla în vehicul în momentul deflagraţiei.

La locul incidentului s-a deplasat şefa poliţiei ucrainene Hatia Dekanoidze, conform presei locale.

Jurnalistul Pavel Seremet mort in urma exploziei masinii sale in centrul Kievului FOTO Twitter @zvezdanews

FOTO Twitter @zvezdanews

„Pavel Şeremet a fost un bun prieten al meu. El este primul jurnalist căruia i-am acordat un interviu. A fost un jurnalist foarte bun, aşa că pentru mine este o chestiune de onoare“ să aflu cine l-a ucis, a declarat Hatia Dekanoidze.

Moartea lui Pavel Şeremet „este o teribilă tragedie“, a declarat la rândul său preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, dând asigurări că „cei vinovaţi vor fi pedepsiţi“.

Şi premierul ucrainean Volodimir Groisman a postat un mesaj pe Facebook. „Ziua a început cu o veste teribilă. Cunoscutul jurnalist Pavel Şeremet a fost ucis în această dimineaţă“, a scris şeful Executivului de la Kiev, citat de Reuters şi Agerpres.

Consilierul ministrului ucrainean de Interne Anton Gheraşcenko a explicat că maşina în care se afla Şeremet a fost aruncată în aer cu un dispozitiv acţionat de la distanţă.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko a declarat că ziaristul a fost asasinat, o anchetă fiind în curs de desfăşurare.

Prieteni şi rude ale lui Pavel Şeremet şi Alenei Pritula au declarat publicaţiei ucrainene „Novaia Gazeta“ că cei doi observaseră în ultima vreme că sunt filaţi.

Pavel Şeremet, 44 de ani, născut la Minsk, era un jurnalist foarte cunoscut, cu o carieră remarcabilă în Belarus şi Rusia, iar de cinci ani se stabilise în Ucraina, unde activa la publicaţia electronică „Ukrainska Pravda“ şi era moderator la postul de radio Vesti.

El şi-a început cariera la începutul anilor '90 la televiziunea din Belarus, iar în 1996 a fost numit corespondent al televiziunii publice ruse la Minsk.

Critic acerb al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, el a fost arestat în 1997 în timp ce pregătea un raport cu privire la situaţia de la frontiera dintre Belarus şi Lituania, fiind acuzat de activitate jurnalistică ilegală şi de faptul că ar fi primit bani de la servicii secrete străine. Şeremet a fost atunci condamnat la doi ani de închisoare, dar a executat doar trei luni din pedeapsă ca urmare a presiunilor exercitate de Moscova asupra regimului Lukaşenko.

„Ukrainskaia Pravda“ a fost fondată în anul 2000 de Alena Pritula şi de Gheorghi Gongadze, un jurnalist ucrainean de origine georgiană care a fost asasinat pe 17 septembrie 2000.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite