VIDEO Ikaria, insula longevităţii. Care este secretul locuitorilor greci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plajă de pe insula Ikaria din Grecia FOTO Shutterstock
Plajă de pe insula Ikaria din Grecia FOTO Shutterstock

Locuitorii unei mici insule din Grecia trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât ceilalţi locuitori din vestul Europei. Curioşi să descopere secretul unei vieţi mai lungi, jurnaliştii de la BBC au mers pe insula Ikaria, unde l-au întâlnit pe Stamatis Moraitis.

Traiul îndelungat pe această insulă este asigurat nu de aerul curat, de stilul de viaţă relaxant şi sănătos ori de radiaţia naturală a pietrelor de granit, ci de vin, susţine Stamatis.

„Este pur, nu are nimic adăugat. Vinul din comerţ conţine conservanţi. Nu e bun. Însă vinul pe care îl facem noi este pur“, spune bătrânul care se laudă cu o producţie anuală de 700 de litri de vin.

Stamatis a împlinit 98 de ani în prima zi a noului an. Vinul şi timpul petrecut alături de familie şi de prieteni l-au transformat într-un simbol al efectelor tămăduitoare ale insulei Ikaria. În urmă cu 45 de ani, pe când locuia în Statele Unite, a fost diagnosticat cu cancer la plămâni şi i s-a spus că mai are doar 9 luni de trăit.

„În acea perioadă o ceremonie funerară în Statele Unite era foarte costisitoare, aşa că i-am spus soţiei mele că voi merge în Ikaria, pentru că doresc să fiu înmormântat alături de părinţii mei. Mi-am regăsit prietenii din satul natal şi am început să bem împreună. M-am gândit că cel puţin voi muri fericit.

Ne întâlneam în fiecare zi, beam vin şi aşteptam. Timpul a trecut şi eu m-am simţit din ce în ce mai puternic. Au trecut nouă luni, mă simţeam bine. După 11 luni mă simţeam şi mai bine. Iar acum, 45 de ani mai târziu, mă aflu încă aici.

Acum câţiva ani m-am reîntors în Statele Unite şi am încercat să-mi contactez medicii care m-au diagnosticat. Nu am reuşit să dau de niciunul pentru că erau morţi cu toţii“, spune bătrânul.

Insula a atras atenţia cercetătorilor

Povestea lui nu este singura din Ikaria. Poate că nu toate sunt veridice, însă în ultimul timp doctori şi oameni de ştiinţă au încercat să afle adevărul despre insula situată nu departe de ţărmul Turciei.

De sute de ani, insula este cunoscută ca o destinaţie cu efecte benefice asupra sănătăţii, datorită izvoarelor naturale fierbinţi. Recent, Ikaria a fost identificată de National Geographic ca fiind una dintre puţinele ƒaşa-numite „zone albastre“, unde locuitorii se bucură de longevitate. Asemenea locuri se întâlnesc şi în Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia) şi în Loma Linda (California).

Studiul cel mai cuprinzător privind Ikaria a fost realizat de Universitatea din Atena, asupra rezidenţilor de peste 65 de ani. În medie, cei 8.000 de locuitori trăiesc cu 10 ani mai mult decât restul europenilor şi au o stare de sănătate mult mai bună.

Viaţa îndelungată a locuitorilor Ikariei poate fi influenţată de o mulţime de factori.

- ei au o dietă bogată în peşte şi în legume, carnea fiind consumată în cantităţi reduse; - şase din zece persoane care au depăşit vârsta de 90 de ani sunt încă active din punct de vedere fizic, comparativ cu un procent de doar 20% în alte părţi ale lumii; - mâncarea este gătită cu ulei de măsline; - multe persoane vârstnice fac zilnic un ceai din salvie, cimbru, mentă sau muşeţel, îndulcit cu miere de albine. „Vindecă orice“, completează Stamatis. - ierburile sălbatice sunt utilizate de către oamenii din întreaga lume pentru a se trata. Ele sunt bogate în antioxidaţi şi conţin diuretice care ajută la scăderea presiunii sanguine.

Cercetătorii consideră că şi factorii ce ţin de mediul de viaţă sunt semnificativi: numărul fumătorilor pe insulă este relativ scăzut, somnul de după-amiază este respectat cu sfinţenie, ritmul de viaţă este unul lent, iar oamenii socializează frecvent cu familia şi cu prietenii, consumând cantităţi moderate de vin.

Christina Chrysohoou, medic cardiolog în cadrul Universităţii din Atena, s-a ocupat cu studiul polulaţiei din Ikaria şi susţine că şi aceştia suferă de boli întâlnite peste tot în lume, precum cancerul sau problemele cardiovasculare, însă la o vârstă mult mai înaintată.

„Ikaria ne oferă oportunitatea de a studia motivul pentru care aceşti oameni se bucură de efecte benefice. Nu putem evita aceste boli, însă dacă vârsta medie pentru afecţiunile cardiovasculare este între 55 şi 60 de ani, în Ikaria acestea apar cu 10 ani mai târziu“, explică ea pentru BBC.

Cercetările universitare includ şi studii geologice, pentru a afla dacă elementele radioactive naturale precum radiul, pot avea efecte asupra cancerului.

Un alt locuitor vârstnic al insulei este George, în vârstă de 102 ani.

Nu mănânc hrană procesată, nu fumez şi nu mă stresez. Nu mă îngrijorează moartea: ştiu că oricum toţi ajungem acolo“, declară George.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite