VIDEO FOTO Astăzi e Ziua Franţei. Francezii au avut parte de o impresionantă paradă militară şi de multe spectacole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada militară a armatei franceze pe  Champs Elysee, cea mai aşteptată de francezi
Parada militară a armatei franceze pe  Champs Elysee, cea mai aşteptată de francezi

În ciuda constrângerilor bugetare, ca în fiecare an de Ziua naţională, în centrul Parisului a fost organizată o impresionantă paradă militară, urmată de un spectacol aerian. Seara  se va încheia cu spectaculoase focuri de artificii.


Ziua de 14 iulie marchează luarea cu asalt, în anul 1789, a închisorii regale Bastilia. Căderea ei în mâinile revoluţionarilor a marcat în mod simbolic sfârşitul vechiului regim. Din anul 1880, pe 14 iulie este sărbătorită Ziua naţională a Franţei.

La parada militară de pe Champs Elysee au participat 4.800 de soldaţi, peste 240 de cai şi 265 de vehicule militare.

Preşedintele François Hollande a apărut la bordul vehiculului de comandă. Politicianul socialist, criticat pentru starea economiei ţării şi a cărui popularitate este în scădere vertiginoasă, a trecut în revistă trupele începând de la Arcul de Triumf şi continuând pe Bulevardul Champs Elysées.

Un detaşament al armatei din Mali, invitat de onoare

Parada militară a fost deschisă de un detaşament al armatei din Mali formată din 60 de soldaţi, urmat de steagurile a 12 ţări africane angajate alături de armata franceză în operaţiunea Serval de eliminare a forţelor islamiste ce puseseră stăpânire pe o parte a statului Mali. Un detaşament al MINUSMA, forţele ONU care se ocupă acum de operaţiunile de menţinere a păcii, vor defila pe Champs Élysées.

Şi fiindcă anul acesta se împlinesc 50 de ani de la semnarea tratatului franco-german s-a considerat că este o oportunitate de a celebra şi apărarea europeană pe care Parisul încearcă cumva să o reînvie. O unitate a Brigăzii franco-germane şi câteva avioane germane, belgiene şi daneze au participat la parada.

Ziua Naţională a Franţei: Show aviatic, paradă şi spectacol cu focuri de artificii


Baluri, concerte, focuri de artificii


14 iulie nu există fără Balul Pompierilor. Fiecare cazarmă are propria sărbătoare, iar petrecerile lor sunt cu adevărat incendiare. Concerte şi alte evenimente vor avea loc în majoritatea localităţilor, pe tot parcursul zilei. Iar seara, mii de oameni se vor aduna lângă Turnul Eiffel, pentru a admira focurile de artificii şi vor avea ce să vadă. În decurs de 35 de minute, vor fi lansate 25.000 de rachete.

Preşedintele reia tradiţia interviului televizat  

Chiar dacă popularitatea preşedintelui François Hollande este la pământ, şeful statului francez s-a decis să reia tradiţia interviului televizat dat de la Élysée cu această ocazie. Pe durata a 30 de minute, Hollande a fost intervievat de  Claire Chazal de la TF1 şi Laurent Delahousse de la France 2.

Şeful statului croat, invitat de onoare

Preşedintele francez, François Hollande, a afirmat sâmbătă că îl primeşte „cu multă plăcere şi mândrie“ pe omologul său croat, Ivo Josipovic, invitat de onoare la ziua naţională a Franţei, la două săptămâni după intrarea oficială a Croaţiei în Uniunea Europeană.

„Preşedintele Croaţiei vine pentru a doua oară la Paris după alegerea mea. Este un semn al prieteniei ce leagă ţările noastre“, a subliniat şeful statului francez într-o declaraţie comună cu Josipovic, pe care l-a primit la Palatul Elysée.

  Soldaţii croaţi au defilat alături de cei francezi, şi de militari ai Naţiunilor Unite cu prilejul manifestaţiilor de la 14 iulie.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele interimar al Mali, Dioncounda Traore, şi miniştrii apărării din treisprezece ţări africane care au participat la operaţiuni în Mali s-au numărat printre oaspeţii de onoare.

Sărbătoare îndoliată

Sărbătoarea de anul acesta este îndoliată de tragicul accident feroviar de vineri în care şi-au pierdut viaţa şase persoane şi alte 30 au fost rănite, în apropiere de Pris. Tragedia a fost cauzată cel mai probabil de o defecţiune produsă la un macaz, conform concluziilor preliminare ale anchetei, anunţate de SNCF, relatează AFP.

"Un dispozitiv de fricţiune s-a desprins din locaşul în care era fixat", a declarat Pierre Izard, director de infrastructură la SNCF. În acest context, compania feroviară naţională franceză a dispus verificarea a 5.000 de piese similare.

Trenul, care circula între Paris şi Limoges, avea la bord 370 de persoane. Deraierea s-a produs în gara din localitatea Brétigny-sur-Orge, la sud de Paris. Şase vagoane s-au desprins de restul garniturii şi au deraiat.


Imagini de la repetiţiile generale ale armatei franceze pentru parada de astăzi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite