VIDEO Ciocniri violente între poliţie şi protestatari cu ocazia inaugurării noului sediu al Băncii Centrale Europene de la Frankfurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţe cu ocazia inaugurării noului sediu al BCE de la Frankfurt
Violenţe cu ocazia inaugurării noului sediu al BCE de la Frankfurt

Cu toate că poliţia a instalat baricade şi sârmă ghimpată în jurul sediului general al Băncii Centrale Europene, mii de protestatari anticapitalism şi antiausteritate s-au confruntat miercuri dimineaţă în oraşul german Frankfurt cu scutierii în apropiere de noul sediu al BCE, care urmează să fie inaugurat astăzi în cadrul unei ceremonii festive.

Mai multe autoturisme au fost incendiate, iar câteva străzi au fost blocate de grămezi de cauciucuri şi coşuri de gunoi cărora li s-a dat foc.

În urma acestor violenţe, cel puţin un poliţist a fost rănit, au indicat forţele de ordine locale. Poliţia a recurs la tunuri cu apă pentru a face loc în masa de protestatari îmbrăcaţi în negru la intrarea în clădire, care a fost împrejmuită de baricade ale poliţiei, notează Reuters .

BCE a inaugurat miercuri noul său sediu pe amplasamentul Grossmarkthalle (fosta piaţă de gros din Frankfurt), în paralel cu desfăşurarea şedinţelor periodice ale Consiliului guvernatorilor şi Consiliului general. 

"Această clădire este un simbol al celor mai bune lucruri pe care le pot înfăptui europenii împreună. Numeroase persoane au depus eforturi neobosite pentru ca această clădire să devină realitate," a declarat Draghi cu prilejul inaugurării.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a apărat miercuri politicile instituţiei .

El a avertizat că adoptarea unor politici naţionaliste şi de izolare nu va rezolva problemele cu care se confruntă Europa, adăugând că BCE nu a făcut altceva decât să încerce să amortizeze şocurile generate de criza financiară şi economică, relatează Wall Street Journal. 

"Unitatea Europei este pusă la încercare. Oamenii trec prin momente foarte dificile. În calitatea de instituţie a UE care a jucat un rol important pe parcursul crizei, BCE a devenit punctul focal al celor care s-au săturat de această situaţie. Acest lucru ar putea să nu fie tocmai corect, deoarece acţiunile noastre au vizat tocmai amortizarea şocurilor din economie", a declarat Draghi.

Complexul architectural, a cărui construcţie a costat 1,3 miliarde de euro (faţă de o estimare iniţială de 850 de milioane de euro), include un zgârie-nori care găzduieşte majoritatea posturilor de lucru, clădirea de acces integrată în fosta hală a pieţei şi diverse clădiri anexe.

Apoximativ 10.000 de persoane din multe ţări europene sunt aşteptate la mitingul pe care împotriva programului de austeritate şi capitalismului din piaţa principală din Frankfurt, Roemerberg. Organizatorii au închiriat un tren special care să aducă manifestanţii de la Berlin, iar pe alţii îi transportă cu autocarele din alte oraşe germane sau ţări europene. 

Organizatorul protestelor este un grup numit Blockupy — după numele mişcării Occupy Wall Street în 2011. Acestuia i s-au alăturat şi membrii mai multor partide politice de stânga din Europa, inclusiv Syriza (Grecia), Podemos (Spania) şi Die Linke (Germania),. Protestatarii susţin că BCE este parţial responsabilă pentru implementarea politicilor de austeritate care, susţin ei, sărăcesc naţiunile europene. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite