Viceprim-ministrul Ucrainei a numit economia țării „ostatică a Poloniei” din cauza blocării punctelor de control de la graniță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Vereșchuk a subliniat că „blocada la granița cu Polonia” durează de o lună.

Blocajul de la granița polono-ucraineană. Foto: EPA-EFE
Blocajul de la granița polono-ucraineană. Foto: EPA-EFE

Viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Irina Vereșciuk a declarat că economia ucraineană a fost „ostatic” blocării punctului de control de la granița țării cu Polonia.

"Blocada de la granița cu Polonia durează de o lună. <...> Polonezii au luat economia ucraineană ostatică", a scris ea pe canalul său de Telegram. „Și polonezii ne blochează nu atât granița cu Polonia, cât și granița noastră cu UE”, a adăugat Vereșchuk.

Continuându-și gândurile, ea s-a întrebat cum se pot confrunta Ucraina și partenerii occidentali cu Rusia dacă nu pot rezolva problema blocării graniței de către polonezi.

Pe 6 noiembrie, transportatorii polonezi au blocat trei puncte principale de control la granița cu Ucraina, iar pe 23 noiembrie li s-a adăugat un al patrulea. 

Șoferii de camioane sunt nevoiți să aștepte zile întregi la cozi de kilometri. Negocierile cu transportatorii polonezi care protestează nu au dus încă la rezultate. Aceștia cer anularea beneficiilor oferite de Uniunea Europeană transportatorilor din Ucraina, restabilirea procedurii anterioare de licențiere obligatorie a transportului comercial de marfă ucrainean și restabilirea sistemului de autorizații pentru companiile de transport ucrainene care exista înainte de 24 februarie anul trecut.

Aceeași situație se observă și la granița cu Slovacia. De la 1 decembrie, Uniunea Transportatorilor Rutieri din Slovacia derulează un blocaj pe perioadă nedeterminată a singurului punct de control de la granița cu Ucraina. În prezent, așteptarea la coadă pentru camioanele ucrainene este de cinci zile; șirul de mașini se întinde pe aproximativ 20 km. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite