Vice-premierul britanic Nick Clegg: Nu excludem o operaţiune militară în Libia şi cu siguranţă nu o vom demara singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vice-premierul Nick Clegg şi premierul David Cameron. / Foto: EPA
Vice-premierul Nick Clegg şi premierul David Cameron. / Foto: EPA

Marea Britanie îşi face deja planuri pentru "orice situaţii neprevăzute", spune Clegg, pentru că "nu îşi permite să-şi vadă de treabă în faţa acestor evenimente".

"Este un moment în istorie excepţional de important, şi trebuie să arătăm că putem răspunde rapid şi creativ," a spus astăzi la Bruxelles vice-premierul britanic Nick Clegg.

Întrebat de planurile de iniţiativa militară în Libia, în special interdicţia zborurilor în spaţiul aerian, Clegg a spus că guvernul britanic ia în considerare toate opţiunile. "Această este o problemă legală, nu ne putem arunca în ea atât de uşor," a spus Clegg, "însă nu o vom face de unii singuri".

"Acum trebuie să traducem retorica în practică," a mai spus acesta. Declaraţia lui Clegg vine înaintea summitului extraordinar neprevăzut de pe 11 martie. Ţările UE se întâlnesc vinerea viitoare pentru a discuta exclusiv despre Libia.

Cameron ameninţă Libia cu forţă militară
Unul dintre subiectele de pe agenda UE ar putea fi posibilitatea închiderii spaţiului aerian deasupra Libiei, propunere susţinută de premierul britanic David Cameron, de premierul francez FranA§ois Fillon şi de preşedintele Barack Obama. Cameron a ameninţat luni (28 februarie) regimul colonelului Muammar Gaddafi cu instituirea unei zone de interdicţie aeriană şi livrarea de arme inamicilor săi. €

"Nu ar trebui să tolerăm acest regim care foloseşte forţă armată împotriva propriului popor. Am solicitat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major al Apărării să lucreze cu aliaţii noştri cu privire la planurile pentru o zonă militară cu interdicţie de zbor," a spus Cameron, care este pregătit să preia conducerea în înnăbuşirea regimului lui Gaddafi, "inclusiv prin mijloace militare".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite