„Vestele galbene“ s-au mutat la Bruxelles. Poliţia belgiană a folosit tunuri cu apă împotriva lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al „Vestelor galbene“ la Bruxelles FOTO Twitter @eha_news
Protest al „Vestelor galbene“ la Bruxelles FOTO Twitter @eha_news

Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene în centrul oraşului Bruxelles pentru a dispersa protestatarii inspiraţi de mişcarea „vestelor galbene” din Franţa care au aruncat cu pietre în biroul prim-ministrului, scrie Reuters.

Poliţia a arestat zeci de persoane iar protestatarii au distrus cel puţin două dube ale poliţiei. Demonstraţia neautorizată a început paşnic însă totul a degenerat în violenţă pe măsură ce oamenii, unii dintre ei cu măşti sau glugi, au încercat să treacă de cordoanele poliţiei.

Timp de trei ore, protestatarii, nemulţumiţi de preţurile combustibilului şi de standardul de viaţă au perturbat traficul şi au mers pe străzi. Poliţia a informat că a arestat în jur de 60 de persoane înainte ca violenţele să înceapă, în cele mai multe cazuri pentru că blocau străzile sau aveau la ele petarde.

Câteva sute de persoane purtând veste de siguranţă fosforescente, pe care şoferii sunt obligaţi să le aibă în permanenţă în maşini, au ajuns într-un final la biroul prim-ministrului belgian, Charles Michel. Zeci dintre ele, mascate, au aruncat cu pietre, petarde şi semne de circulaţie către poliţie, care a răspuns folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

„Demisia, Michel”, au scandat oamenii vineri. Michel, un aliat liberal al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi-a arătat simpatia faţă de problemele oamenilor joi, dar a adăugat: „Banii nu cad din cer”.

Protestele de la Bruxelles au fost inspirate de cele ale mişcării “vestelor galbene” din Franţa.
Poliţia din Paris a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţii care s-au strâns, sâmbătă, pe Bulevardul Champs Elysees, pentru a protesta pentru a doua săptămână consecutiv faţă de creşterea preţurilor la carburanţi.

Peste 100.000 de oameni au protestat în 1600 de proteste organizate pe teritoriul Franţei, a anunţat ministerul de Interne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite