Valeri Zalujnîi, fostul șef al armatei ucrainene, numit ambasador la Londra

0
Publicat:

Fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a fost numit, joi, ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, potrivit unui anunţ al diplomației de la Kiev, citat de Reuters.

Valeri Zalujnîi FOTO SHUTTERSTOCK
Valeri Zalujnîi FOTO SHUTTERSTOCK

Diplomația ucraineană a anunțat că președintele Volodimir Zelenski a aprobat candidatura fostului șef al armatei pentru postul de ambasador al țării în Regatul Unit, anunță Agerpres.

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis o solicitare părții britanice pentru un acord”, a transmis ministerul. Zalujnîi, considerat un erou național în Ucraina pentru eforturile sale împotriva invadatorilor de-a lungul invaziei începute acum doi ani, a fost înlocuit cu generalul Oleksandr Sîrski, în luna februarie.

Ucraina nu a mai avut ambasador la Londra de când Zelenski l-a demis pe fostul său reprezentant, Vadim Pristaiko, în iulie 2023, după ce acesta l-a criticat public pe președinte.

Generalul Valeri Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost numit comandant-şef al armatei ucrainene în iulie 2021 şi a condus rezistenţa în faţa invaziei rusești. Dar după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut relaţiile sale cu preşedintele Zelenski s-au degradat, cei doi având viziuni diferite asupra strategiei de urmat în continuare pe front în timp ce trupele ruse au revenit în ofensivă şi câştigă teren, iar armata ucraineană confruntată cu o criză de trupe şi muniţii face greu faţă atacurilor.

Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie, după eşecul contraofensivei ucrainene din vară, şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.

Preşedintele l-a contrazis atunci pe comandantul-şef al armatei, Zelenski punând rezultatele sub aşteptări ale contraofensivei ucrainene pe seama superiorităţii aeriene a Rusiei şi susţinând că armata ucraineană va putea să desfăşoare în primăvara anului 2024 o nouă contraofensivă, care de această dată va reuşi.

Divergenţele dintre cei doi asupra strategiei militare au continuat. Astfel, în timp ce generalul Zalujnîi a cerut recrutarea a încă circa 500.000 de soldaţi pentru înlocuirea pierderilor şi efectuarea unei rotaţii măcar parţiale a trupelor epuizate de aproape doi ani de război, preşedintele Zelenski s-a arătat reticent faţă de o asemenea măsură nepopulară.

Generalul Oleksandr Sîrski este noul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Generalul Oleksandr Sîrskîi s-a născut pe 26 iulie 1965 în satul Novinki din regiunea rusă Vladimir, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică.

La fel ca mulţi alți oficiali din armata ucraineană, Sîrskîi a studiat la Moscova, la Şcoala Superioară de Comandă, iar unii dintre colegii săi au devenit între timp comandanţi în cadrul armatei ruse.

El a activat timp de cinci ani în Corpul de artilerie sovietic, iar în Ucraina s-a mutat în anii 1980 ai secolului trecut, precizează Reuters.

Supranumit „Leopardul zăpezii”, generalul Sîrskîi a condus în ultimii cinci forțele terestre ale armatei ucrainene. El și-a câștigat respectul mai ales datorită apărării Kievului la începutul invaziei ruse și alungării trupelor Kremlinului din Harkov, în septembrie 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite