Val de homofobie în Europa de Est

0
0
Un activist gay ucrainean este bătut crunt de mai mulţi
extremişti de dreapta FOTO Reuters
Un activist gay ucrainean este bătut crunt de mai mulţi extremişti de dreapta FOTO Reuters

Deşi comunitatea internaţională blamează ce se întâmplă cu comunitatea gay din Rusia, iar mai multe ţări au boicotat produsele ruseşti în semn de protest, se pare că ţările din Europa de Est caută să urmeze modelul Moscovei.

Pe zi ce trece, numărul acţiunilor violente îndreptate împotriva homosexualilor din Rusia creşte, iar extremiştii de dreapta par să profite de legea care interzice „propaganda homosexuală“, o metodă prin care Kremlinul încearcă să reducă la tăcere comunitatea gay. În ultima perioadă, mai mulţi tineri homosexuali au fost torturaţi de extremişti, dintre care unul a şi murit, iar săptămâna trecută un jurnalist a fost concediat după ce a recunoscut pe post că este gay.

În vara acestui an, Parlamentul moldovean a trecut discret o lege similară celei din Rusia, prin care interzice „difuzarea informaţiei publice şi/sau săvârşirea unor fapte îndreptate spre propagarea prostituţiei, pedofiliei, pornografiei sau a unor alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie în conformitate cu Constituţia şi Codul Familiei“. Constituţia Republicii Moldova defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, aşa că activiştii pentru drepturile omului susţin că legea este îndreptată şi împotriva homosexualilor. O lege similară a fost aprobată în primă lectură şi în Ucraina.

„Restricţiile introduse în unele părţi ale Europei de Est sunt discriminatorii atât ca intenţie, cât şi ca efect (...) Limitările impuse pentru exercitarea drepturilor la liberă exprimare şi liberă asociere creează premisele pentru hărţuire“, a declarat Claude Cahn, consilier pentru drepturile omului al ONU în Republica Moldova.

Sodomia, în Codul Penal

Aceste cazuri nu sunt singulare. Autorităţile din Belarus, o ţară a cărei preşedinte a afirmat de curând că preferă să fie etichetat drept dictator decât homosexual, ar putea să introducă în Codul Penal delictul sodomiei, notează cotidianul spaniol „ABC“. Iar în Armenia, poliţia a postat pe site-ul său oficial o propunere prin care vrea să amendeze cu 4.000 de dolari cetăţenii şi funcţionarii care promovează „relaţiile sexuale netradiţionale“. Un purtător de cuvânt al poliţiei armene a declarat că se caută „soluţii“ după cetăţenii s-au plâns „de numărul tot mai mare de manifestaţii publice homosexuale“.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite