Văduva fostului spion rus Litvinenko, mai aproape de a afla adevărul în legătură cu otrăvirea soţului ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Văduva fostului agent de informaţii rus Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu în timp ce era refugiat în Marea Britanie, a anunţat că a făcut un pas înainte privind desfăşurarea unei anchete publice în cazul morţii soţului ei, informează BBC.

Curtea Supremă din Londra a decis recent că Ministerul englez de Interne a luat o decizie eronată atunci când a respins cererea procurorilor privind realizarea unui nou tip de investigaţie, sub numele de „anchetă publică”. Procurorii doreau acest lucru deoarece numai aşa aveau capacitatea de a verifica anumite documente secrete, care ar fi putut arăta gradul de implicare al statului rus în aces caz.

Curtea Supremă din Londra a denunţat practica Ministerul de Interne potrivit căreia a respins o investigaţie înainte de a consemna rezultatul unei anchete în desfăşurare.

Marina Litvinenko, văduva fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko, a declarat că doar un tip de anchetă publică ar putea descoperi presupusul rol pe care statul rus l-a jucat în otravirea soţului ei, în anul 2006.

„Sunt bucuroasă de decizia pe care am primit-o astăzi. Am făcut un pas important în lupta de a ajunge la adevăratele cauze ale morţii soţului meu. Am afirmat întodeauna că motivele pentru care Ministerul de Interne refuză să facă o anchetă completă nu se susţin. În sfârşit, Înalta Curte mi-a dat dreptate. Fiecare din cele şase motive invocate de Guvernul britanic au fost găsite ca fiind ilogice”, a declarat Marina Litvinenko.

Reacţia Ministerului de Interne a fost că va lua în considerare noua decizie a judecătoriei în acest caz. „Avem în vedere decizia care a fost luată astazi. Guvernul va continua să coopereze pe deplin în legătură cu ancheta privind moartea domnului Litvinenko”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne englez.

Aleksandr Litvinenko, un fost trasfug al serviciilor ruse de informaţii FSB, a fost găsit mort, la vârsta de 43 de ani, după ce a băut ceai la un hotel londonez. 

Ulterior, medicii legişti au afirmat că acesta a decedat din cauza otrăvirii cu poloniu, o substanţa radioactivă.

Văduva sa a spus deseori că Aleksandr Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice, acesta fiind otrăvit din ordinul Kremlinului.


Citeşte şi:

Guvernul britanic încetineşte ancheta în cazul spionului rus ucis la Londra

Guvernul britanic nu va realiza o „anchetă publică“ care să permită examinarea unor documente secrete referitoarea la moartea fostului agent de informaţii rus Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006.

Un martor-cheie în cazul morţii spionului rus Litvinenko ar putea da anchetatorilor noi informaţii

Un martor-cheie în ancheta privind moartea în condiţii suspicioase a opozantului rus Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie s-a arătat dispus să participe cu dovezi în cadrul anchetei judiciare. Acesta l-ar fi ajutat pe disidentul rus să întocmească un raport despre un important afacerist care avea legături strânse cu liderii de la Kremlin.

Ancheta judiciară asupra morţii lui Litvinenko ar putea să fie abandonată. Văduva fostului agent FSB, consternată

Ancheta judiciară privind moartea opozantului rus Aleksndr Litvinenko în Marea Britanie poate să fie abandonată din cauza imposibilităţii examinării unui eventual rol al statului rus, a anunţat vineri coronerul, magistratul însărcinat cu aceste investigaţii, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite