Va lua Europa bani de la drumuri să-i dea pe arme? „Aceasta va fi o greșeală fatală”
0Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European privind viitorul buget multianual al UE, a explicat că prioritățile viitorului buget vor fi apărarea și competitivitatea, dar până în 2028, se vor pune la dispoziția țărilor membre sub, formă de împrumut, 150 de miliarde de euro.

„Apărare sau drumuri și poduri?” – aceasta a fost întrebarea la care a răspuns, astăzi, într-o conferință de presă deputatul european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene și vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete.
El a explicat, într-o conferință de presă la Bruxelles, cum va fi finanțat proiectul de apărare comună a Europei ce presupune investiții de 800 de miliarde de euro în apărare, și cum vor fi afectate proiectele de coeziune aflate în derulare, cum ar fi cele care vizează construirea de drumuri, poduri, spitale etc.
Aceste clarificări vin în contextul în care se vorbește despre faptul că vor fi luați bani din proiectele de coeziune nefinalizate și care vor fi redistribuiți pentru cheltuieli de apărare, astfel țări precum România vor avea de suferit.
Într-un interviu pentru „Adevărul”, Nicu Ștefănuță a susținut că în situații de criză, de obicei, sunt luați bani nefolosiți îndeosebi de la fondurile de coeziune, distribuite pentru a atenua decalajele dintre diferite țări ale UE: „Riscăm să pierdem din banii nefolosiți, inclusiv din PNR și inclusiv din fondurile de coeziune. Și asta este foarte rău. Mereu se întâmplă asta și să dau exemple: tura trecută a venit pandemia neplanificată. Tot așa, mediul economic s-a dus în cap în pandemie și a trebuit salvat. S-au luat bani de peste tot de unde s-a găsit, inclusiv coeziune și asta ne costă. Întârzierile de atragere de fonduri europene ne costă în extrem de mult și cu cât se adună mai multe crize, cu atât ne costă și mai mult.”
„Orice vom face în domeniul apărării ar trebui să facă parte din buget”
În calitate de negociator-șef al Parlamentului European privind viitorul buget multianual al Uniunii Europene, Siegfried Mureșan a constatat că pentru finanțarea apărării nu există o singură soluție, ci va fi un mix de soluții.
El a precizat că primul lucru care trebuie să fie îmbunătățit la bugetul multianual al UE, care se adoptă pentru o perioadă de 7 ani, este flexibilitatea. Elemente precum Brexitul, epidemia de Covid-19 sau invazia Rusiei în Ucraina au pus bugetul european în dificultate, deoarece acesta a fost conceput cu o rezervă limitată pentru cazuri extreme. „Pentru următorul buget avem nevoie de mai multă flexibilitate pentru a putea gestiona situații de genul acesta”, a subliniat Mureșan.
În bugetul conceput pentru perioada 2021-2027, s-au alocat pentru prima dată fonduri pentru securitate și apărare. „Cu toate acestea, este de departe cea mai mică alocare dintre cele șapte capitole bugetare importante respectiv 1,2% din buget ceea ce înseamnă o alocare de 13,1 miliarde de euro pentru șapte ani. Suma este insuficientă”, a precizat el.
Din cauza insuficientei flexibilități a bugetului, s-a creat un instrument în afara bugetului, așa-numită Facilitate Europeană de Pace în afara bugetului, din care a fost sprijinită Ucraina încă de la începutul războiului.
„Acest nou instrument, creat în afara bugetului, pune în pericol unitatea bugetului și, de asemenea, nu oferă suficientă responsabilitate, transparență, control democratic și de legitimitate. Pentru că pentru ca controlul democratic și legitimitatea să existe, Parlamentul European trebuie să fie implicat. Și acesta este întotdeauna cazul în bugetul UE. Dar dacă un instrument este creat în afara bugetului UE, implicarea Parlamentului European nu este acordată implicit”, explică Mureșan.
Acesta este motivul pentru care, pentru viitor, PPE va pleda pentru o unitate a bugetului. „Orice vom face în domeniul apărării ar trebui să facă parte din buget și să fie bugetat în mod clar pentru cei șapte ani”, a detaliat europarlamentarul.
Precizăm că grupul Partidului Popular European (PPE) este cel mai puternic grup politic din UE. Acesta este format din partide politice de centru-dreapta și conservatoare din toate statele membre ale Uniunii Europene și are cel mai mare număr de deputați în Parlamentul European, jucând un rol important în formarea politicilor și legislației la nivelul Uniunii Europene.
Prioritățile bugetului: apărare și competitivitate
În următorii șapte ani, spune el, bugetul Uniunii Europene va fi mai bine aliniat la noile priorități ale Uniunii: securitate și apărare, pe de o parte, și competitivitate, pe de altă parte.
„Așadar, toate programele pe care le vom finanța de la bugetul UE vor trebui să contribuie la îmbunătățirea competitivității, fie că este o investiție în coeziune, fie că este o investiție în agricultură. Și cât mai multe proiecte vor trebui să contribuie la securitate și apărare. De aceea, consider că principala noastră politică de investiții, politica de coeziune pentru viitor, ar trebui să permită și proiecte care au o dublă utilizare, una civilă și una militară, proiecte care aduc beneficii cetățenilor, economiei în viața de zi cu zi, dar care pot sprijini și mobilitatea militară în perioade de criză”, a explicat el.
Propunerile bazate pe aceste principii vor veni cu soluții post-2028, când va intra în vigoare noul exercițiu bugetar. Se pune întrebarea: ce se va întâmpla până atunci?
Comisia Europeană a înaintat acum două săptămâni ideea unui pachet pentru investiții imediate în domeniul apărării în valaore de 800 de miliarde de euro. „Grupul PPE salută și sprijină această inițiativă. Primul și cel mai important element este propunerea Comisiei Europene de a împrumuta 150 de miliarde de euro pe piețele financiare și de a le pune la dispoziție statelor membre sub formă de împrumuturi”, a explicat Mureșan.
Poziția grupului PPE este, conform acestuia, „dacă cheltuim bani europeni, trebuie să-i cheltuim pe proiecte europene, iar valoarea adăugată europeană trebuie să fie evidentă. Acesta este motivul pentru care ne așteptăm ca o sumă importantă din aceste 150 de miliarde de euro să intre în proiecte transfrontaliere, proiecte la care să participe mai multe state membre și care au o valoare adăugată europeană, proiecte pe care niciun stat membru nu le poate face singur.”
El a precizat că vrea să vadă cât mai multe proiecte europene finanțate din această inițiativă de 150 de miliarde de euro, dar dacă unele state membre au planificate și unele proiecte naționale care sunt deja în curs de realizare sau de planificare, și acolo ar trebui puse la dispoziție fonduri din acest fond.
„Așa că investițiile comune nu ar trebui să devină o condiție pentru fiecare bănuț pe care îl cheltuim. Cred că o sumă semnificativă ar trebui finanțată pentru proiecte transfrontaliere, dar ar trebui să ajutăm, de asemenea, statele membre cu finanțarea unor proiecte care sunt în curs de elaborare, care ar crește capacitățile noastre de apărare”, a precizat liberalul.
El a atras atenția că având în vedere situația de criză, statele pot investi în apărare fără a se lua în considerare aceste cheltuieli la deficitul bugetar care trebuie ținut sub control. „Faptul că acum trebuie să cheltuim mai mult pentru apărare și Comisia Europeană propune flexibilizarea regulilor și utilizarea flexibilității pentru astfel de investiții nu trebuie înțeles greșit de către statele membre ca o invitație de a cheltui mai mult peste tot. Aceasta va fi o greșeală fatală dacă deficitele vor crește într-o manieră nejustificată, ceea ce va limita spațiul nostru de manevră pentru a acționa în crizele viitoare”, a explicat el.
Bani împrumutați, nu granturi
Mureșan subliniază că vorbim despre împrumuturi de 150 de miliarde de euro, nu de granturi. „Cred că este justificată această modalitate de a stimula cheltuielile pentru apărare, pentru că astfel nu punem în pericol stabilitatea financiară și fiscală a Uniunii și a bugetului UE.”
El a precizat că, din păcate, în acest moment nu este posibilă o altă formă de finanțare sub formă de granturi (sume care nu trebuie restituite-nr).
Întrebat cu pot fi stimulate țări precum Belgia, Portugalia și Spania să cheltuiască mai mult pentru apărare din bugetul național, Mureșan a susținut că țările care nu respectă încă angajamentele NATO în domeniul apărării, trebuie să cheltuiască mai mult.
Țările din Est trebuie susținute să apere întreaga Europă
„Dar cred că statele membre care alocă suficiente resurse pentru apărare, cum ar fi Polonia, Grecia, România, trebuie să fie susținute și stimulate. Mi-ar plăcea ca din cele 150 de miliarde de euro, țărilor aflate în Europa de Est, acolo unde pericolul Rusiei este cea mai iminentă provocare, să li se aloce o cotă semnificativă din cele 150 de miliarde de euro. Cred că mai trebuie să explicăm tuturor statelor membre și opiniei publice varietatea de amenințări pe care Rusia le prezintă”, a explicat el.
Mureșan a fost la granița dintre Polonia și Belarus acum câteva săptămâni și a văzut cum Belarus împreună cu Rusia Rusia, transportau ilegal emigranți din țările din Africa de Est prin Moscova și Minsk la granița poloneză și îi încurajau să treacă frontiera ilegal în Polonia și în spațiul Schengen, creând astfel un risc de securitate pentru întreaga Europă.
„Ceea ce încerc să spun este amenințarea pe care o reprezintă și presiunea pe care Rusia și Belarus o reprezintă, în special asupra statelor noastre membre din estul Europei sunt diverse și acestea trebuie susținute pentru a putea proteja întreaga Europă”, a explicat el.
Mureșan a precizat că deocamdată cheltuielile pentru apărarea Europei nu pot fi făcute fără achiziții din SUA. „Noi, ca grup PPE, pledăm pentru o soluție foarte realistă și echilibrată, nu ideologică. Și soluția noastră spune să îmbunătățim capabilitățile cât mai curând posibil, pe cât posibil pe baza tehnologiei europene, dar suntem conștienți că cel puțin în unele domenii tehnologia de la partenerii noștri americani este esențială și vitală și nu vom pune în pericol securitatea Europei, întorcând spatele unor tehnologii care au fost și sunt încă importante pentru noi.”