UPDATE Ucrainenii anunţă că au distrus cartierul general al mercenarilor Wagner. Locaţia, dezvăluită de un jurnalist rus

0
0
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Ucrainenii anunţă că au distrus cartierul general folosit de mercenarii Wagner pentru coordonarea Bătăliei pentru Bahmut, o informaţie semnalată şi de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Şeful administraţiiei militare regionale Luhansk, Serhii Haidai, a anunţat luni distrugerea cartierului general al grupării Wagner. În ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina, ISW scrie de asemenea despre un atac împotriva cartierului stabilit de Wagner în Popasna în vederea coordonării operaţiunilor pentru cucerirea oraşului Bahmut, în regiunea Doneţk. 

Forţele ucrainene „au lovit un cartier general al inamicului al cărui loc a fost stabilit datorită unui jurnalist rus”, a transmis Haidai pe canalul său de Telegram. 

„Nu mai există Cartierul Wagner la Popasna. Vă mulţumim, HIMARS şi Forţelor Armate ale Ucrainei!”, a reacţionat deputatul ucrainean Oleksii Honceareanko. 

„Bucătarul lui Putin”, la locul atacului?

Diverse surse ruseşti confirmă atacul, care a avut loc în noaptea de 13 spre 14 martie cu sisteme de rachete HIMARS. 

Acestea nu precizează numărul victimelor, însă imaginile distribuite pe Telegram arată distrugeri importante. Nici partea ucraineană nu deţine informaţii despre pierderile provocate, precizând că bilanţul „este în curs de stabilire”. Printre victime ar putea figura şi oligarhul Evgheni Prigojin, proprietarul companiei militare Wagner. 

„A avut loc un atac într-o locaţie a PMC Wagner din Popasna. Surse din Donbas confirmă acest lucru. Probabil «HIMARS». Surse ucrainene raportează moartea lui Prigojin - noi nu o confirmăm”, a scris reporterul de război „Kotenok”. 

Cotidianul ucrainean „Ukrainska Pravda” relatează că informaţiile despre cartierul general al Wagner provin de la  jurnalistul rus pro-Kremlin, Serghei Sreda, care le-a dezvăluit accidental într-o postare făcută pe Telegram în data de 8 august. El a postat fotografii cu vizita sa în locaţie, iar în într-una dintre ele a scăpat un indiciu care a dus către adresa Mironovskaia 12, Popasna. Postarea a fost ulterior ştearsă, dar copii ale sale au rămas pe reţelele de socializare. 

Popasna se află chiar la sud de oraşul Severodoneţk, în Lugansk, regiune pe care forţele ruse o controlează acum în întregime după luni de lupte acerbe şi distrugeri uriaşe. 

Potrivit unor bloggeri militari ruşi, Evgheni Prigojin a vizita sediul Wagner din Popasna pe 12 august. Nu se ştie dacă acesta încă mai era acolo în  momentul atacului. Supranumit „Bucătarul lui Putin”, Prigojin este vizat de sancţiuni occidentale din cauza rolului său în războiul din Ucraina. 

ISW menţionează că Wagner a jucat un rol esenţial în capturarea localităţilor Pokrovske (la est de Bahmut), Klinove (18 kilometri sud-est de Bahmut), Novouhanske (25 de kilometri sud-est de Bahmut) şi a centralei electrice pe cărbune Uglegorsk. Distrugerea cartierului general din Popasna, la 40 de kilometri nord-est de Bahmut, ar reprezenta o lovitură grea, menită să îngreuneze avansul trupelor ruse în Donbass. 

Şase grupuri de forţe armate 

Pe de altă parte, ISW constată că forţele armate ruse şi cele care luptă alături de ele sunt dispuse în prezent în şase zone din estul şi sudul Ucrainei, şi anume spre oraşul Harkov, de-a lungul liniei Izium-Slaviansk, în zonele Siversk-Lisiceansk, Bahmut şi Avdiivka-Doneţk, precum şi în sudul Ucrainei. ISW constată că poziţiile ruseşti sunt dispersate şi eterogene, mai ales pe frontul de sud. 

Ofensiva din zona Harkov cade în sarcina Districtului Militar Vest, dar Rusia nu are suficiente forţe pentru această direcţie. Mai la sud, pe linia Izium-Slaviansk, operaţiunile sunt purtate de Districtul Militar Est, ajutat de batalioane de voluntari, cum ar fi cel al cazacilor de pe Don. 

Linia Siversk-Lisiceansk ţine de responsabilitatea Districtului Militar Central, ajutat de unele forţe separatiste proruse din Doneţk şi Lugansk, în timp ce linia Avdiivka-Doneţk este condusă de separatiştii proruşi din Doneţk. În sud, forţele ruse sunt destul de eterogene, provenind din Districtul Militar Sud, Districtul Militar Est, militari staţionaţi în Crimeea şi Garda Naţională.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite