Afacerile bănoase cu o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie, făcute de un poliţist în timpul serviciului
0Fost adjunct al Poliţiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a făcut, timp de patru ani, numeroase afaceri bănoase în timpul serviciului, deşi acest lucru este interzis de lege. Poliţistul promova constant pe Facebook două firme deţinute de către familia sa, o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie
Urmărirea penală împotriva lui Marius Aioanei a fost începută de către comisarii DNA pe 20 mai 2021, acesta fiind cercetat pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi în care a început urmărirea penală, Marius Aioanei şi-a dat demisia din funcţia de adjunct al Poliţiei Mioveni.
În această vară, Marius Aioanei a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie, stabilindu-se pedeapsa de un an închisoare şi convenindu-se ca aplicarea pedepsei de un an de închisoare să fie amânată, fiind stabilit un termen de supraveghere de doi ani. În această toamnă, pe 12 septembrie, judecătorii Tribunalului Argeş se vor pronunţa asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei.
„Adevărul” a studiat în exclusivitate acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de către comisarul Marius Aioanei cu DNA şi vă prezintă detalii în premieră. Conform procurorilor anticorupţie, deşi acest lucru îi era interzis prin lege, poliţistul Marius Aioanei s-a implicat în activitatea economică a păstrăvăriei Zăvoi, din comuna Valea Danului, aflată aproape de Curtea de Argeş, păstrăvărie deţinută în acte de tatăl său, Nicuşor Aioanei, administratorul firmei Top Market Trading. Concret, Marius Aioanei acţiona în numele păstrăvăriei ca un administrator în fapt, prin coordonarea comenzilor pentru achiziţionarea de peşte de către clienţii societăţii, stabilirea preţul de achiziţie şi dispunerea angajaţilor cu privire la modalitatea de livrare; negocierea de contracte de livrări şi achiziţii sau facturi contabile, evidenţa camerelor închiriate şi rezervate prin intermediul aplicaţiei booking.com, a comenzilor şi plăţilor efectuate către agenţii economici, ţinerea evidenţei zilelor şi orelor de muncă efectuate de angajaţii societăţilor, precum şi a drepturilor salariale cuvenite acestora. Veniturile lunare ale păstrăvăriei au fost estimate de către poliţist la aproximativ 20.000 de euro în declaraţiile date anchetatorilor.
Mai mult, în perioada ianuarie 2017 - mai 2021, Marius Aioanei, perioadă în care a deţinut funcţile de şef al Poliţiei Bascov şi ulterior de adjunct al Poliţiei Mioveni, a coordonat şi activitatea unei firme de taximetrie prin angajarea şoferilor, stabilirea traseelor şi turelor de serviciu, achiziţionarea de autovehicule de transport persoane în acest scop, precum şi de obţinerea licenţelor necesare. Implicarea lui Marius Aioanei în firma de taximetrie a presupus inclusiv efectuarea unor demersuri pentru a obţine o frecvenţă radio necesară înfiinţări unui dispecerat pentru firma de taximetrie.
Având gradul profesional de comisar de poliţie judiciară şi funcţia de adjunct al Poliţiei Mioveni, lui Marius Aioanei îi era interzis în mod expres „să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale, cu excepţia calităţii de acţionar", conform articolului 45 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Conform aceleiaşi legi, „calitatea de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.
Postările de pe Facebook l-au dat de gol
Iniţial, la baza sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală au stat informaţii referitoare la faptul că, pe un cont de Facebook folosit de către Marius Aioanei, erau mai multe postări prin care se promovau pachete turistice ale Păstrăvăriei Zăvoi şi servicii ale unei societăţi comerciale cu obiect de activitate de taximetrie, respectiv anunţuri de angajare în cadrul acestor entităţi economice. Iar la datele de contact era trecut şi numărul de telefon al poliţistului.
Din datele strânse de către procurori, a mai reieşit că pe acelaşi cont de Facebook, cu ocazia organizării unui concurs de pescuit la Păstrăvăria Zăvoi, pe 3 februarie 2020, a apărut o postare în cadrul căreia era indicat, pentru realizarea rezervărilor de cazare la această păstrăvărie, numărul de telefon al aceluiaşi Marius Aioanei.
„Mai mult, aceste activităţi se derulau în timpul cât inculpatul Aioanei Marius Ovidiu se afla în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu aferente funcţiei de poliţist şi adjunct al Poliţiei oraşului Mioveni, fiind de natură să afecteze îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, mai spun procurorii DNA.