UPDATE OSCE trimite o echipă la Slaviansk, pentru a elibera observatorii reţinuţi de proruşi. Unul dintre observatori a părăsit locul de detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OSCE a anunţat duminică faptul că trimite o echipă de negociatori la Slaviansk, în estul Ucrainei, pentru a încerca să obţină eliberarea celor opt observatori militari reţinuţi de către militanţi proruşi, relatează AFP. Cei opt observatori occidentali din cadrul OSCE, reţinuţi au fost prezentaţi duminică presei, la Slaviansk, un bastion separatist în estul Ucrainei.

UPDATE 19.40 Unul dintre observatorii OSCE reţinuţi începând de vineri în oraşul Slaviansk, în estul Ucrainei, a părăsit duminică locul de detenţie, însoţit de doi negociatori OSCE, a constat un jurnalist AFP. Este vorba despre observatorul suedez, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a separatiştilor, fără să dea alte detalii.

Este vorba despre observatorul suedez, bolnav de diabet, potrivit purtătoarei de cuvânt. „A fost eliberat”, a declarat ea. „În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi, negocierile continuă”, a adăugat aceasta.


„Urmează să ajungă acolo astăzi (duminică)”, a declarat pentru AFP Tatiana Baeva, o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). "Sperăm să putem oferi informaţii mai ample atunci când vor sosi şi vor începe negocierile - dacă vor începe", a adăugat ea.

Observatorii OSCE reţinuţi de vineri de către separatişti proruşi la Slaviansk sunt "prizonieri de război", a declarat duminică Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, relatează AFP. În plus, rebelii au "arestat" trei ofiţeri ucraineni, care sunt deţinuţi, în prezent, a declarat el pentru jurnalişti.

 OSCE a anunţat duminică faptul că trimite o echipă de negociatori la Slaviansk, în estul Ucrainei, pentru a încerca să obţină eliberarea observatorilor militari reţinuţi de către separatişti proruşi, relatează AFP.

În total 13 observatori militari - opt străini şi cinci ucraineni - sunt reţinuţi de vineri de către militanţi proruşi.

observatorii OSCE foto Twitter

Obiecte găsite asupra observatorilor OSCE, FOTO Twitter

Negociatorii trimişi la Slaviansk fac parte din misiunea specială de 100 de observatori mobilizaţi de către organizaţia internaţională în Ucraina, ţară a cărei parte de est este afectată de tensiuni separatiste puternice.


Ukraine : des séparatistes retiennent des... de leparisienAFP

Inspectorii OSCE reţinuţi, arătaţi presei

Opt observatori occidentali din cadrul OSCE, reţinuţi de către insurgenţi proruşi de vineri, au fost prezentaţi duminică presei, la Slaviansk, un bastion separatist în estul Ucrainei, a constatat un jurnalist AFP.

Urmându-l pe liderul separatist local Viaceslav Ponomarev, cei opt bărbaţi, îmbrăcaţi în civil şi părând sănătoşi, au intrat în sala în care erau prezenţi aproximativ 60 de jurnalişti.

Observatorii OSCE reţinuţi de vineri de către separatişti proruşi la Slaviansk, un orăşel în estul Ucrainei, sunt "prizonieri de război", a declarat duminică Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, relatează AFP.

"Aceştia sunt prizonieri de război", le-a spus el în mai multe rânduri unor jurnalişti, anunţând că unul dintre cei 13 membri ai misiunii, şoferul, a fost eliberat. Restul grupului este alcătuit din opt europeni şi patru militari ucraineni, a precizat el."În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al unui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război", a continuat Ponomarev, adăugând că membrii misiunii sunt reţinuţi în sediul primăriei şi că nu au permisiunea să vorbească cu jurnalişti.

Ei vor fi eliberaţi numai în schimbul eliberării militanţilor proruşi arestaţi de către autorităţile ucrainene, a repetat el. În opinia rebelilor de la Slaviansk, membrii misiunii nu fac parte din misiunea OSCE mobilizată în Ucraina.

Ponomarev a respins, totuşi, termenul "ostatic". Observatorii "nu sunt ostaticii noştri, ci sunt invitaţii noştri", a subliniat primarul autoproclamat al oraşului, cu pistolul la centură, escortat de două gărzi de corp.

Membrii misiunii "se poartă bine", a dat asigurări Ponomarev, care a confirmat că o echipă de negociatori OSCE este aşteptată duminică pentru a stabili prezenta situaţia, aşa cum a anunţat anterior Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la Viena.

Pe de altă parte, rebelii au "arestat" trei ofiţeri ucraineni, deţinuţi în prezent la Slaviansk - un colonel, un comandant şi un căpitan -, acuzaţi că desfăşurau activităţi de spionaj, a mai anunţat Ponomarev.

Viaceslav Ponomarev  slaviansk foto Mircea Barbu

Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, va sosi de urgenţă la Kiev duminică seara, a anunţat ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrei Deşiţa.

„Situaţia legată de eliberarea observatorilor OSCE este dificilă. Mă întorc la Kiev. Seara la Kiev va sosi şi secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier”, a scris Deşiţa pe Twitter.

Andrei Deşiţa a asistat duminică la ceremonia de canonizare a papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea de la Vatican.
 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri