Uniunea Europeană: Alegerile din estul Ucrainei sunt ilegale şi reprezintă un nou obstacol în procesul de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a denunţat scrutinul organizat duminică de rebelii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, afirmând că aceste alegeri sunt „ilegale” şi vor constitui un nou „obstacol” în procesul de pace, informează AFP.

Alegerile desfăşurate în estul Ucrainei reprezintă un nou obstacol în procesul de pace”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Potrivit oficialului, scrutinul din estul ucrainean „încalcă litera şi spiritul” acordurilor semnate în septembrie, la Minsk, între Kiev şi rebeli.

Mogherini a făcut apel ca autorităţile locale să fie desemnate în urma unor alegeri care respectă acordurile deja semnate. „Îndemnăm toate părţile să colaboreze pentru a organiza un scrutin legitim”, a mai spus oficialul european.

Conform unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, alegerile prezidenţiale din regiunea Doneţk au fost câştigate de premierul în exerciţiu Aleksandr Zaharcenko.

Acesta s-a declarat pregătit să dialogheze cu oficialii de la Kiev. „Din păcate, nu pot înţelege în ce constă politica Kievului şi ce scop urmăreşte. Ucraina nu vrea pace. Totuşi, suntem pregătiţi pentru dialog şi aşteptăm din partea autorităţilor ucrainene măsuri adecvate”, a declarat liderul separatiştilor proruşi, Aleksandr Zaharcenko.

Pe de altă parte, Moscova a anunţat că „va respecta” rezultatele alegerilor prezidenţiale din estul Ucrainei.

„Alegerile din Doneţk şi Lugansk au fost bine organizate, înregistrând o prezenţă la vot ridicată. Respectăm voinţa locuitorilor din estul Ucrainei. Suntem pregătiţi să contribuim în continuare împreună cu partenerii noştri internaţionali la soluţionarea crizei din Ucraina”, a anunţat Ministrul rus de Externe.


Citeşte şi:

AFP: Reforme sau puci, avertizează soldaţii voluntari din Ucraina

Vitali Feşcenko, unul din miile de militari ucraineni care luptă împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, lansează un avertisment autorităţilor prooccidentale de la Kiev, anunţând că oamenii săi vor înlătura puterea actuală dacă vechiul sistem corupt nu se va schimba radical, relatează AFP.

Separarea estului Ucrainei, legalizată prin vot

Alegerile din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk ar urma să consfinţească pierderea de către Kiev a teritoriilor rebele.

Ucraina denunţă o mobilizare "intensă de echipamente şi trupe" în est, provenind din Rusia

Kievul a denunţat duminică o mobilizare "intensă de echipamente şi trupe" provenind din Rusia în estul rebel al Ucrainei, unde se desfăşoară alegerile prezidenţiale şi legislative organizate de separatiştii proruşi, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite