Uniunea Europeană a adăugat încă 12 oficiali ruşi şi ucraineni proruşi pe lista cu sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a decis să adauge încă 12 nume pe lista oficialilor ruşi şi ucraineni vizaţi de sancţiuni în urma anexării peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, a anunţat recent preşedintele Franţei, François Hollande, potrivit AFP.

„Va exista o listă cu 33 de persoane (supuse sancţiunilor). Rusia trebuie să urmeze calea dialogului”, a declarat preşedintele francez în cadrul primei zi a summitului european dedicat problemelor din Ucraina.

Anterior acestui anunţ, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a precizat că Uniunea Europeană va extinde lista cu oficiali ruşi şi ucraineni vizaţi de sancţiuni.

„În cazul escaladării tensiunilor, suntem pregătiţi în orice clipă să trecem la cea de-a treia fază a sancţiunilor şi va fi vorba, fără îndoială, de impunerea sancţiunilor economice”, a mai adăugat Angela Merkel.

Noua lista care include 33 de persoane vizate de sancţiuni va fi publicată vineri şi, potrivit preşedintelui francez, se aseamănă într-o proporţie destul de mare cu lista anunţată de Statele Unite ale Americii.

Joi, Casa Albă a făcut publică o listă de 31 de oficiali ruşi, precum şi numele unei bănci apropiate Kremlinului, Bank Rossiya, vizate de sancţiuni precum interzicerea vizelor şi blocarea conturilor.

Lista anunţată de Statele Unite îi include pe Segrhei Ivanov, şeful Administraţiei Prezidenţiale, adjunctul său, Aleksei Gromov, sau Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat.

Imediat după anunţul Statelor Unite, Moscova a prezentat şi ea o lista cu oficiali americani vizaţi de sancţiuni. „Să nu existe nicio îndoială, vom răspunde adecvat oricărei acţiuni ostile”, a anunţat Ministerul rus de Externe prin intermediul unui comunicat. Lista Moscovei vizează nouă persoane printre care trei consilieri ai lui Obama, şase congresmeni, precum şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

În absenţa unui dialog politic la criza din Ucraina, Comisia Europeană este forţată să pregătească sancţiuni asupra oficialilor rusi, a declarat de curând preşedintele  Consiliului European, Herman Van Rompuy.


Citeşte şi:

UPDATE Angela Merkel: Europa va extinde lista cu oficialii ruşi sancţionaţi. Sumit-ul UE-Rusia, anulat

Uniunea Europeană va extinde lista cu oficiali ruşi şi ucraineni proruşi vizaţi de interzicerea vizelor şi blocarea conturilor, a anunţat cancelarul Angela Merkel, care a asigurat că sancţiunile economice împotriva Rusiei sunt în continuare posibile, în cazul escaladării situaţiei, relatează AFP. În plus, preşedintele francez, Francois Hollande, a anunţat că summit-ul UE-Rusia din iunie a fost anulat.

Kremlinul şi Casa Albă şi-au publicat „listele negre”

Rusia a publicat joi o listă cu oficiali americani vizaţi de sancţiuni, imediat după ce preşedintele american a anunţat noi sancţiuni şi a ameninţat că vizează economia rusă, relatează AFP.

Uniunea Europeană intenţionează să trimită câteva sute de observatori în Ucraina

Uniunea Europeană intenţionează să trimiăa într-un timp cât mai scurt aproximativ câteva sute de observatori internaţionali în Ucraina, în afara cadrului OSCE, pentru a se asigura că nicio minoritate nu este supusă persecuţiilor, a anunţat de curând o sursă din cadrul Uniunii, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite