Ungaria şi Slovacia cer medierea Comisiei Europene după ce Ucraina a blocat livrările de petrol ale Lukoil
0Ungaria şi Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina, după ce aceasta din urmă a plasat compania petrolieră rusă Lukoil pe lista de sancţiuni şi a blocat exporturile de petrol efectuate de această companie prin conductele de pe teritoriul ucrainean către Ungaria şi Slovacia.
"Am discutat ieri cu ministrul ucrainean de externe (Dmitro Kuleba), care a spus că ei permit integral tranzitul petrolului, dar acest lucru nu este adevărat", a declarat presei la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Acesta şi-a manifestat mirarea faţă de măsura Kievului de a bloca aprovizionarea Ungariei cu petrol al companiei Lukoil, deşi 42% din electricitatea importată de Ucraina luna trecută a fost furnizată de Ungaria, scrie Agerpres.
O reacţie asemănătoare a avut premierul slovac Robert Fico, a cărui ţară de asemenea furnizează Ucrainei electricitate, de care Kievul are mare nevoie după ce Rusia a distrus în bombardamente o mare parte din sistemul energetic ucrainean. Potrivit lui Fico, oprirea de către Ucraina a tranzitului petrolului furnizat Slovaciei de Lukoil este cu atât mai mult de neînţeles în condiţiile în care Slovacia livrează Ucrainei motorină din petrolul pe care-l rafinează.
Ungaria şi Slovacia au iniţiat acum o procedură de consultare cu Comisia Europeană. "Comisia are trei zile să răspundă cererii noastre, după care vom aduce chestiunea în faţa instanţei", a indicat ministrul Szijjarto. Dacă procedura de consultare nu dă rezultate, Ungaria şi Slovacia vor sesiza o instanţă internaţională, urmând să decidă care va fi aceasta, a adăugat ministrul ungar.
Fiind două ţări lipsite de ieşire la mare şi având astfel mai multe dificultăţi de a se aproviziona din surse alternative, Ungaria şi Slovacia au primit derogări în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina, astfel că pot achiziţiona în continuare petrol rusesc.
Ungaria importă anual circa două milioane de tone de petrol livrat de Lukoil, echivalentul a aproximativ o treime din importurile totale de petrol ale Ungariei. Însă rafinăriile companiei ungar MOL din Ungaria şi Slovacia depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina.
Interdicţia aplicată acum de Ucraina priveşte numai compania Lukoil, permiţând tranzitul petrolului livrat de ceilalţi furnizori ruşi. Ca alternativă pentru a suplini livrările Lukoil, Ungaria ar putea importa petrol prin portul croat Omisalj şi conducta Adria legată de acesta, dar Slovacia nu are altă alternativă în afara aprovizionării din Ungaria.
Potrivit companiei ucrainene Naftogaz, deşi livrările de petrol ale companiei Lukoil prin conductele din Ucraina au fost oprite, volumul petrolului rusesc care a tranzitat până în prezent în iulie prin aceste conducte este aproximativ acelaşi ca în lunile precedente.