MOL vrea să cumpere afacerile Lukoil din România. Statul român nu este de acord cu tranzacția

0
Publicat:

Compania ungară MOL, controlată de guvernul Orban, vrea să cumpere active în românia de la compania rusă Lukoil, conform unor surse oficiale care au făcut declarații pentru Economedia și G4Media.

foto benzinărie MOL
MOL vrea să cumpere activele rusești Lukoil din România FOTO Facebook/ MOL România

Printre activele negociate între cele două companii se numără și concesiunea din Marea Neagră, din perimetrul Trident, și rafinăria din Ploiești.

Reprezentanții ungari MOL România au declarat pentru economedia.ro că  „explorează atât oportunitățile de dezvoltare organică, cât și anorganică”.

Cu toate acestea, reprezentanții companiei ungare nu au confirmat informația, dar nici nu au infirmat-o. Luna trecută, purtătorii de cuvât ai companiei ungare au declarat că „MOL România traversează o perioadă cu multe oportunități și obiectivul nostru este să investim în inițiative de creștere care servesc interesele clienților noștri B2B și B2C. Explorăm în permanență atât oportunitățile de dezvoltare organică, cât și anorganică și, cu siguranță, vom face tot posibilul pentru a avansa cu cele cu care identificăm sinergii. Vă mulțumim pentru întrebare și, în cazul în care vor avea loc achiziții specifice sau vor fi identificate alte oportunități de creștere, vom reveni cu informații detaliate”.

În plus, reprezentanții Lukoil România au refuzat să răspundă la întrebări, puși în fața acestei informații.

Potrivit surselor consultate de Economedia, transferul de active a fost „descurajat puternic” de statul român.

Motivul pentru care Executivul nu ar fi de acord cu aceasta tranzacție este legat de suspiciunile față de acțiunile guvernului de la Budapesta, care ar fi ajuns să controleze atât o concesiune strategică de la Marea Neagră, cât și o felie semnificativă din piața de rafinare din România.

Anterior, BNR a respins o astfel de tranzacție, respectiv încercarea băncii ungare OTP Bank de a cumpăra Banca Românească.

La momentul redactării, nu este clar dacă discuțiile dintre compania ungară și Lukoil continuă sau au fost deja sistate.

Ce afaceri are Lukoil în Marea Neagră

Compania rusă LukOil deține concesiunea zăcământului de gaze Trident din Marea Neagră, cu rezerve estimate, dar neconfirmate, de 30 de miliarde de metri cubi. Anul trecut, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care acordă concesiuni în numele statului român pentru câmpurile de hidrocarburi, a aprobat continuarea programului de explorare de către ruși, având în vedere că rezultatele sondajelor de până acum nu i-au convins pe aceștia să înceapă producția.

Concesiunea Lukoil, în care Romgaz este partener cu 12%, se află între concesiunea americană BSOG și concesiunile OMV Petrom și Romgaz.

Este de menționat că Romgaz are dreptul de preemțiune în cazul în care Lukoil decide să renunțe la concesiunea din Marea Neagră.

MOL este deținută în proporție de 30,49% de trei fundații, controlate efectiv de guvernul ungar, conform agenției de rating Fitch.

MOL România și-a redus ușor cifra de afaceri cu 2%, la 9,1 miliarde lei anul trecut, în timp ce profitul a crescut cu 50%, ajungând la 243,3 milioane lei.

Compania rusă Lukoil este deținută privat, dar, ca orice afacere cu resurse naturale din Rusia, este de facto controlată de guvern.

Lukoil România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 11,1 miliarde lei, în scădere cu 17%, dar profitul a crescut cu 50%, ajungând la 353,6 milioane lei, în timp ce numărul angajaților a scăzut cu 60%, la 356.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite