Ungaria cere NATO să nu mai furnizeze arme Ucrainei. Orban: „Zeci de mii de unguri sunt în pericol imediat” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce la Vilnius avea loc summitul NATO, Viktor Orban a cerut Alianței să oprească furnizarea de arme către Ucraina și să înceapă negocierile de pace. Premierul Ungariei a afirmat într-un videoclip că mii de oameni din țara sa ar fi puși în mare pericol.

Pericolul iminent pentru Ungaria

Orban a spus că poziția Ungariei rămâne neschimbată și făcut un apel urgent către țările membre NATO, de încetare a ajutorului militar către Ucraina. Declarațiile au venit chiar în contextul în care, în aceste zile se vorbește despre aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

Poziția Ungariei rămâne neschimbată și o vom reprezenta. În loc să aducem arme în Ucraina, ar trebui să aducem pacea. Încetarea focului este necesară, iar în loc de război, ar trebui să înceapă cât mai curând posibil negocierile de pace. Poziția Ungariei este clară, deoarece războiul este în vecinătatea noastră și zeci de mii de unguri sunt în pericol imediat, deoarece există unguri care locuiesc în Transcarpatia. Ungaria insistă ca NATO să nu-și schimbe poziția anterioară. NATO este o alianță de apărare militară, a fost creată pentru a proteja statele membre, nu pentru a desfășura acțiuni militare pe teritoriul altor țări. La începutul negocierilor, poziția Ungariei coincide în totalitate cu poziția NATO, deoarece NATO nu trimite trupe, nu trimite arme, nu antrenează unități militare de luptă, ci încearcă mai degrabă să consolideze capacitățile de apărare ale propriilor state membre. Acest lucru este necesar și corect, iar Ungaria îl va susține”, a declarat Viktor Orban.

Orban cere NATO să nu mai acorde ajutor militar Ucrainei FOTO EPA-EFE
Orban cere NATO să nu mai acorde ajutor militar Ucrainei FOTO EPA-EFE

Ucraina, „mai aproape de NATO ca niciodată”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri, la încheierea summitului de la Vinius, faptul că liderii NATO au luat decizii majore de adaptare a blocul militar pentru provocările. Aliaţii ar fi convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale NATO de la Războiul Rece încoace, şi-au consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării, au convenit să aducă Ucraina mai aproape de NATO şi au aprofundat parteneriatele din întreaga lume.

Stoltenberg a prezidat reuniunea inaugurală a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina, la care aliaţilor li s-a alăturat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Secretarul general a subliniat că, de acum înainte, NATO şi Ucraina se vor reuni în cadrul Consiliului „pentru a discuta şi a decide de la egal la egal”.

El a salutat, de asemenea, faptul că aliaţii au convenit asupra unui nou pachet de asistenţă multianual pentru a ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi standardele din epoca sovietică la cele ale NATO şi pentru a face forţele sale pe deplin interoperabile cu NATO.

Aliaţii au reafirmat că Ucraina urmează să devină membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui Plan de acţiune pentru aderare (MAP).

„Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii vor fi de acord că sunt îndeplinite condiţiile”, a declarat Stoltenberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite