Un viceprim-ministru belgian a cerut sancțiuni împotriva Israelului pentru bombardarea Gazei

0
Publicat:

Un viceprim-ministru al Belgiei a cerut miercuri guvernului belgian să adopte sancţiuni împotriva Israelului şi să investigheze bombardamentele asupra spitalelor şi taberelor de refugiaţi din Gaza, informează Reuters, citat de Agerpres.

Petra De Sutter
Petra De Sutter Foto EPA EFE

"Este timpul pentru sancţiuni împotriva Israelului. Ploaia de bombe este inumană", a declarat vicepremierul Petra De Sutter pentru ziarul Nieuwsblad. "Este clar că Israelului nu îi pasă de cererile internaţionale de încetare a focului", a mai spus ea.

Israelul loveşte Gaza ca răspuns la un raid al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, când bărbaţi înarmaţi au ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili, şi au luat aproximativ 240 de ostatici, potrivit bilanţului israelian. Războiul s-a transformat în cel mai sângeros episod din conflictul israeliano-palestinian care durează de generaţii.

De Sutter a spus că Uniunea Europeană ar trebui să-şi suspende imediat acordul de asociere cu Israelul, care vizează o mai bună cooperare economică şi politică

Ea a adăugat că ar trebui implementată o interdicţie a importului de produse din teritoriile palestiniene ocupate şi interzisă intrarea în UE a coloniştilor violenţi, politicienilor şi soldaţilor responsabili de crime de război.

În acelaşi timp, a mai spus ea, Belgia ar trebui să crească finanţarea pentru Curtea Penală Internaţională de la Haga pentru a investiga bombardamentele, simultan cu stoparea fluxurilor de bani către Hamas.

"Aceasta este o organizaţie teroristă. Teroarea costă bani şi trebuie să existe sancţiuni împotriva companiilor şi persoanelor care asigură bani pentru Hamas", a declarat De Sutter.

În vreme ce războiul intră acum în a doua lună, oficiali ai ONU şi naţiunile G7 au intensificat apelurile pentru o pauză umanitară a ostilităţilor pentru a ajuta la atenuarea suferinţei în Gaza, unde clădiri au fost puse la pământ şi proviziile de bază se epuizează. Oficialii palestinieni declară că peste 10.000 de persoane au fost ucise, dintre care 40% copii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite