Un spion dezertor din KGB acuză Rusia de moartea misterioasă a unui agent MI6

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gareth Williams FOTO AP
Gareth Williams FOTO AP

Spionul MI6 Gareth Willams, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit acum cinci ani într-o geantă amplasată în cada din baia apartamanentului său din Londra, a fost ucis la ordinul Serviciului de Externe al Federaţiei Ruse (SVR), susţine pentru Daily Mirror Boris Karpicikov, un fost maior din cadrul KGB.

Potrivit lui Karpicikov, SVR a încercat să-l forţeze pe Williams să devină agent dublu, şantajându-l că ar fi fost travestit pentru că el deţinea haine pentru femei în valoare de câteva mii de lire sterline, o perucă şi mai multe truse de machiaj. Presiunile şi şantajul asupra lui Williams ar fi avut loc deoarece fostul spion britanic ştia despre existenţa unui agent rus în interiorul GHCQ (Cartierul General al Comunicaţiilor din cadrul Guvernului britanic), spune Karpicikov, potrivit Business Insider.

„SVR nu a avut o altă opţiune decât să-l anihileze, pentru a-şi proteja agentul din interiorul GCHQ“, a subliniat el, susţinând că ar fi fost ucis cu o otravă nedetecabilă introdusă în ureche.

Moartea misterioasă a fostului spion MI6, survenită în august 2010, le dă şi acum bătăi de cap anchetatorilor. La început, moartea lui Williams a fost tratată drept un accident. Potrivit unor concluzii preliminare ale poliţiei britanice, bărbatul s-a închis singur în geantă, pentru a-şi satisface o fantezie sexuală, după care nu a mai reuşit sa iasă şi s-a asfixiat.

Dar, conform raportului medicului legist, Gareth Williams nu era travestit şi nici claustrofil, aşa că este imposibil de explicat motivul pentru care s-ar fi închis singur în geanta găsită în cada din baia apartamentului său. Un expert din cadrul FBI consideră la rândul său că fostul spion britanic a folosit hainele pentru femei găsite în casa sa pentru a se deghiza atunci când lucra sub acoperire.

Nici ipoteza otrăvirii nu este exclusă de anchetatori, însă aceştia recunosc că adevărata cauză a morţii lui Williams ar putea rămâne învăluită în mister.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite