Raportul serviciilor secrete cehe: Rusia reactivează Cominternul şi recrutează tineri influenţabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii septembrie, Serviciile de Securitate cehe au publicat raportul anual al contrainformaţiilor. Acest raport conţine paragrafe importante despre activităţile serviciilor secrete ruse în Praga, dar şi detalii despre strategia Kremlinului de a influenţa opinia publică globală prin recrearea unei reţele internaţionale de „idioţi folositori“, după modelul fostului Comintern, notează bloggerul bulgar Christo Grozev.

Strategia ruşilor de a influenţa publicul nu este nouă, cea de acum din raportul serviciilor secrete din Cehia fiind aproape identică cu strategia „Internaţionalei Comuniste“ – Cominternul, implementată de Uniunea Sovietică în anii '30. Iată câteva puncte cheie ale raportului realizat de cehi. Versiunea integrală se regăseşte, în engleză, aici.

Activităţi de contrainformaţii

În 2014, luând în considerare situaţia politică internă şi internaţională şi nivelul de ameninţare la adresa intereselor Republicii Cehe şi cetăţenilor ei, BIS (serviciile de informaţii cehe, n.r.) s-au concentrat pe activităţile ruse, chineze şi ucrainene de pe teritoriul ţării, se arată în raport. 

La fel ca în anii trecuţi, BIS s-a concentrat pe numărul mare al ofiţerilor serviciilor de informaţii ruse, care locuiesc şi activează în Republica Cehă. Scopul BIS a fost să scadă acest număr al ofiţerilor care intră în Zona Schengen prin Republica Cehă. Rusia şi-a continuat încercările de a-şi exercita influenţa asupra comunităţii ruse din Cehia şi, mai specific, de a înfiinţa organizaţii proruse şi de a folosi indivizi ca reprezentanţi ai comunităţii ruse pentru comunicaţiile cu instituţiile de stat din Cehia“, continuă raportul.

Activităţile ofiţerilor ruşi şi ale asociaţilor lor în Republica Cehă se află în contradicţie directă cu comentariile „experte şi avizate“ care susţin că Cehia nu are nimic care ar putea interesa spionajul rus. Totuşi, Rusia este foarte interesată de participarea cehilor la proiecte internaţionale, ştiinţifice şi tehnice care au legătură cu accesarea fondurilor de stat şi europene. Acest acces ar putea fi facilitat de intermediari cehi care colaborează cu Rusia. Rusia nu doar că are ca scop să obţină un avantaj competitiv în faţa Republicii Cehe şi a Uniunii Europene, dar încearcă şi să-şi asigure finanţare pentru activităţile sale din partea Cehiei şi a Uniunii Europene.

Cehii sunt influenţabili în faţa ruşilor

Metodele ruse de influenţă se bazează pe practici sovietice, cum ar fi ascunderea sau acoperirea propriilor activităţi şi sublinierea sau demonizarea reacţiilor occidentale. Rusia a pus bazele structurilor de propagandă din Republica Cehă de-a lungul unei perioade îndelungate, continuă serviciile de informaţii cehe. Rolul acestor structuri sunt de a promova şi proteja interesele economice şi politice ale Rusiei în detrimentul celor ale Cehiei, NATO şi UE. 

Publicul ceh este uşor influenţabil, mai ales de organizaţiile şi de indivizii din ţară cu vederi proruse care se folosesc de internet pentru a-şi prezenta propria viziune asupra acţiunilor Rusiei. Argumentele acestora sunt prezentate în aşa fel încât cetăţenii consideră că aud opinii ale altor cetăţeni cehi, şi nu din partea propagandei ruse, spune raportul.

Modelul Cominternului, reactivat

Serviciile de informaţii cehe specifică faptul că Rusia creează o structură în Europa, bazându-se pe conceptul Cominternului, care se mai numea Internaţionala Comunistă sau Internaţionala a III-a, o organizaţie internaţională comunistă fondată în 1919 de Lenin şi de Partidul Comunist Rus, care avea ca scop lupta prin toate mijloacele posibile, inclusiv lupta armată, pentru răsturnarea burgheziei mondiale şi pentru formarea unei republici sovietice internaţionale, ca un stadiu de tranziţie către abolirea definitivă a statului, potrivit Wikipedia.

Această structură se bazează, din punct de vedere ideologic, pe neo-eurasiasmul expansionist al lui Aleksandr Dughin. Într-un fel, acest tip de expansionism este mai acceptabil pentru toate partidele politice europene, de la extremiştii de stânga până la cei de dreapta, spune bloggerul.

În 1928, Cominternul  avea 580.000 de membri străini, finanţa (sub acoperire) partidele comuniste din afară şi era o platformă de spionaj de succes. Cominternul angaja spioni cu experienţă care acţionau sub acoperire, având slujbe ca jurnalişti sau academicieni, recrutând tineri, în special studenţi care aveau potenţialul de a ajunge funcţionari publici sau politicieni care să ajute în activităţile de spionaj ale Rusiei. Recruţilor nu li se cerea să-şi spioneze ţara, ci erau rugaţi să lupte împotriva fascismului (nazismului, imperialismului etc.), o problemă relevantă şi astăzi când fascismului, nazismului şi imperialismului i se alătură sentimente anti-americane, anti-NATO şi anti-UE.

S-a estimat, continuă raportul, că administrarea noului Comintern nu este atât de strictă cum a fost cazul cu cel original. Totuşi, asta nu înseamnă că Internaţionala Comunistă are capabilităţi mai reduse. Având o platformă mai liberală, Cominternul de tip nou a devenit mai atractiv pentru activişti.

Activităţile Chinei şi Ucrainei în Republica Cehă

Raportul mai specifică şi faptul că în 2014, BIS nu a detectat nicio activitate a serviciilor de informaţii ucrainene care să vizeze Republica |Cehă şi interesele sale. Mai mult, nu există niciun indiciu potrivit căruia ucrainenii să se angajeze în activităţi menite să destabilizeze relaţiile politice, sociale şi etnice din Cehia.

În ceea ce-i priveşte pe chinezi, ei s-au concentrat pe câştigarea de influenţă în structurile politice şi de stat. Aceste activităţi au fost ajutate de câţiva cetăţeni cehi, inclusiv politicieni şi funcţionari publici, se mai arată în raport.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite