Un prizonier britanic, luptător în Ucraina și eliberat de Rusia, spune că a fost „tratat mai rău decât un câine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost prizonier britanic, care a fost  eliberat de Rusia, a spus că a fost „tratat mai rău decât un câine” după ce a fost ținut captiv timp de cinci luni.

Aiden Aslin, fost prizonier / Foto Captură Video / The Sun
Aiden Aslin, fost prizonier / Foto Captură Video / The Sun

Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost închis luni de zile în urma capturării sale de către forțele ruse.

Vorbind duminică cu The Sun, el a povestit că fost capturat în Mariupol și trimis în judecată în autodeclarata Republică Populară Donețk, unde i s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea.

Vorbind despre momentul în care a fost înjunghiat în spate cu un cuțit, Aslin a spus: „Știam că există o posibilitate foarte mare să fiu ucis”.

A fost întrebat apoi de un rus care îl păzea: „Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?”.

Răspunzând la o moarte rapidă, lui Aslin i s-a spus: „Vei avea o moarte frumoasă și mă voi asigura de asta”.

Tratat ca un câine

Aiden Aslin a fost bătut pentru că avea un tatuaj cu un trident ucrainean și un altul care amintea de perioada petrecută în Syria.

De asemenea, britanicul a povestit că a fost ținut într-o celulă de doi oameni cu încă patru persoane și că a trebuit să doarmă pe o saltea infestată cu păduchi.

„Nu puteam merge cum se cuvine la toaletă pentru că nu aveam o toaletă”, a spus el, adăugând că toți din acea celulă au fost nevoiți să folosească sticle goale.

El a precizat că prizonierii erau obligați să cânte imnul rus, „și dacă nu-l cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut".

Aslin a mărturist că a supraviețuit timp de trei săptămâni cu bucăți de pâine și apă — și „în cele din urmă a trebuit să-i implorăm să ne dea apă de la robinet”.

În celulă era o fereastră care nu avea „nimic care să ne protejeze de elementele exterioare”, a spus el, ceea ce a permis frigului să pătrundă pe timp de iarnă.

Vorbind despre momentul în care i-a fost verificat pașaportul, „de îndată ce am spus Marea Britanie, am primit un pumn direct în nas”, a spus el.

Aslin a spus că singura dată când a fost eliberat a fost pentru a face propagandă sau pentru a primi apeluri telefonice.

Zece deținuți, inclusiv Aslin, au fost eliberați miercuri seară, după ce Arabia Saudită a declarat că a intermediat un schimb între Rusia și Ucraina.

Printre aceștia s-au numărat cinci cetățeni britanici care au fost eliberați.

Prizonieri britanici eliberați de Rusia / Foto Aiden Aslin via BBC
Prizonieri britanici eliberați de Rusia / Foto Aiden Aslin via BBC
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite