Prizonier în camerele de tortură de la Izium: „Mi-au aplicat șocuri electrice continuu”

0
0

Maxim, un ucrainean în vârstă de 50 de ani, a fost eliberat dintr-una dintre camerele de tortură înființate de ruși în subsolul poligonului de tragere al unei secții de poliție din orașul Izium. Acesta a povestit, într-un interviu pentru Bild, clipele de coșmar pe care le-a trăit.

Prizonier în camerele de tortură de la Izium FOTO captură video Bild
Prizonier în camerele de tortură de la Izium FOTO captură video Bild

Bărbatul a mărturisit că nici acum nu știe de ce a fost arestat, dar spune că orice persoană suspectată că este pro-ucraineană era întemnițată.

Acesta a mai povestit că în tot timpul în care a fost ținut prizonier și a fost torturat de ruși nu a știut în ce camera a stat. 

„De câte ori mă scoteau pentru interogatorii din celula umedă și mucegăită, îmi puneau un sac pe cap. Toate geamurile erau acoperite cu cârpe, era întuneric total”, a explicat bărbatul pentru Bild, citat de Libertatea.ro. 

Ucraineanul a identificat, ulterior, locul. În imagini difuzate de Bild se văd bastoane care zac pe jos, măști de gaze, un cablu și alte instrumente ale terorii.

Îmi repetau întruna să le spun cine sunt contactele mele. Mi-au aplicat șocuri electrice încontinuu, timp de trei zile. Dar ce să le spun, despre ce? M-au legat de mâini și de picioare, au atașat electrozii și au folosit șocuri electrice. Mi-au pus și o mască de gaz pe cap”, afirmă Maxim, ale cărui cicatrici de pe membre sunt încă vizibile.

De asemenea, bărbatul scrijelea pe pereții din celulă zilele de încarcerare, dar spune că a pierdut numărătoarea și noțiunea timpului, în condițiile în care nu vedea nicio șansă de scăpare, dar este sigur că a fost prizonier „câteva săptămâni”.

O „groapă comună” a fost descoperită la Izium, un oraş recucerit de la ruşi în urmă cu câteva zile, a declarat joi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Un oficial al poliţiei regionale, Serghei Botvinov, a declarat pentru Sky News că un loc cu aproximativ 440 de morminte a fost descoperit în acest oraș. 

Autoritățile ucrainene au declarat, de asemenea, că în regiunea Harkov, nord-estul Ucrainei, au fost identificate cel puțin 10 camere de tortură în care au fost abuzaţi civili.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri