Un obiect neidentificat a intrat în spaţiul aerian al Poloniei dinspre Ucraina. A fost observat pe radar

0
Publicat:

Un obiect aerian neidentificat a intrat vineri dimineaţă în spaţiul aerian al Poloniei, ţară membră a NATO, din direcţia graniţei cu Ucraina, a anunţat Comandamentul Operaţional al armatei poloneze, transmite Reuters.

Un obiect neidentificat a intrat în spațiul aerian al Poloniei FOTO EPA EFE
Un obiect neidentificat a intrat în spațiul aerian al Poloniei FOTO EPA EFE

"Dimineaţă, un obiect aerian neidentificat a intrat în spaţiul aerian al Republicii Polone dinspre frontiera cu Ucraina şi din momentul în care a trecut graniţa şi până când semnalul a dispărut a fost observat de radarele sistemului de apărare antiaeriană al ţării", a postat Comandamentul Operaţional pe platforma X, anunță Agerpres.

n conformitate cu procedurile aplicabile, comandantul operaţional al forţelor armate a mobilizat forţele disponibile şi resursele aflate la dispoziţie", a adăugat sursa citată. Postul de televiziune privat Republika a relatat că a fost declanşată căutarea obiectului în apropierea oraşului Hrubieszow, în sudul Poloniei

Reuters nu a putut confirma imediat această informaţie. În cursul nopţii de joi spre vineri, Rusia a atacat Ucraina cu 158 de drone şi rachete, în cel mai puternic atac aerian de la începerea invaziei pe scară largă în ţara vecină, vizând infrastructuri critice, facilităţi industriale şi militare, a anunţat armata ucraineană.  

Se menține interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene

Polonia își menține interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene și propune o nouă discuție pe această temă cu Uniunea Europeană și conducerea de la Kiev.

Anunțul a fost făcut de noul ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski, în contextul vizitei adjunctului său Stefan Krajewski și a ministrului de Externe Radoslaw Sikorski la Kiev.

Pe termen scurt „trebuie să menţinem blocarea importurilor şi compensarea cel puţin parţială a agricultorilor pentru pierderile lor”, a spus ministrul Czeslaw Siekierski într-un interviu publicat vineri.

„Nu ne putem oferi luxul de a ridica blocada asupra importurilor ucrainene întrucât aceasta ar submina stabilitatea pieţei poloneze, deşi admitem că interdicţia nu este conformă cu legislaţia UE şi Comisia Europeană ne poate sancţiona pentru aceasta”, a adăugat ministrul polonez al Agriculturii.

Dar „agricultorii polonezi pur şi simplu nu-şi mai pot vinde producţia” din cauza „cantităţii excesive de cereale care soseşte din Ucraina la preţuri foarte mici”, a insistat el asupra justificării de a menţine restricţiile în privinţa importurilor de cereale ucrainene.

Czeslaw Siekierski a sesizat faptul că există afacerişti polonezi care importă cereale ucrainene vândute cu certificate de provenienţă din alte ţări pentru a ocoli interdicţia şi consideră că ar trebui publicată lista acestora.

Pe de altă parte, el a cerut ca „Uniunea Europeană să introducă reglementări asupra calităţii şi standardelor” produselor importate din Ucraina, care în prezent „sunt mai competitive pentru că au costuri de producţie mai reduse” şi de asemenea o calitate mai slabă.

În atare condiții, Czeslaw Siekierski propune realuarea discuțiilor pe această temă între Polonia, Uniunea Europeană, Ucraina și țările vecine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite