Un nepot al lui Fethullah Gülen, prima rudă a predicatorului arestată după puciul eşuat în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fethullah Gulen este acuzat de regimul Erdogan de orchestrarea tentativei de puci din Turcia FOTO thewarjounal.co.uk
Fethullah Gulen este acuzat de regimul Erdogan de orchestrarea tentativei de puci din Turcia FOTO thewarjounal.co.uk

Un nepot al predicatorului Fethullah Gülen, Muhammat Sait Gülen, a fost reţinut de autorităţile turce şi este prima rudă a imamului care s-a autoexilat în Statele Unite şi pe care Ankara îl acuză că se află în spatele puciului eşuat de la 15 iulie, scrie presa locală, citată de „The Independent“.

Muhammat a fost plasat în arest preventiv, sâmbătă, la Erzurum, în estul Turciei, şi urma să fie adus la Ankara.

Regimul islamo-conservator aflat la putere în Turcia susţine că susţinători ai lui Fethullah Gülen s-au infiltrat în agenţiile statului şi au creat o vastă reţea de şcoli private, în cadrul unui plan pe termen lung de a prelua puterea asupra ţării.

Gülen, un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyp Erdogan, în prezent unul dintre cei mai duri critici ai acestuia, a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Tot sâmbătă, Erdogan a desfiinţat, printr-un decret, peste 2.250 de structuri şi organizaţii în domeniile social, al educaţiei şi sănătăţii, despre care afirmă că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ţării.

Guvernul a efectuat epurări masive în urma puciului eşuat. Cel puţin 10.000 de oameni au fost încarceraţi, iar alţi aproximativ 60.000 au fost îndepărtaţi din funcţii.

Erdogan a impus starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni şi a suspendat, în acest interval de timp, aplicarea Convenţiei Europene a Dreptului Omului în ţară.

Judecători, militari, procurori şi alţi funcţionari publici care au fost daţi afară, îşi pierd licenţele pentru arme de foc şi de pilotare şi urmează să fie evacuaţi în termen de 15 zile în cazul în care locuiesc în reşedinţe plătite de stat, potrivit decretului publicat sâmbătă în Jurnalul oficial.

Cei daţi afară nu pot lucra în sectorul public sau pentru firme private de securitate.

Decretul extinde totodată perioada în care un suspect poate fi reţinut - fără să se fi formulat acuzaţii împotriva sa - până la 30 de zile. Toate comunicările celor reţinuţi cu avocaţii lor pot fi monitorizate în baza unui mandat emis de un procuror.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite