Un mesaj pentru Moscova și Berlin: The Financial Times a explicat ce se află în spatele declarației lui Macron

0
Publicat:

Declarația președintelui francez Emmanuel Macron privind posibila desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina face parte dintr-o dispută dintre Paris și Berlin privind cine ajută de fapt mai mult Kievul. Este, de asemenea, un semnal de „ambiguitate strategică” pentru Moscova, scrie Financial Times.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Luni seară, Macron le-a spus reporterilor că, la o întâlnire cu alți lideri occidentali, a discutat despre posibilitatea ipotetică de a trimite trupe în Ucraina, dar „azi nu există un consens” în această problemă. "Dar nimic nu poate fi exclus. Vom face tot posibilul pentru ca Rusia să nu câștige acest război", a adăugat el. Această declarație a fost urmată de clarificări, obiecții și respingeri din toate colțurile Europei, care s-au rezumat la faptul că nimeni nu este pregătit să-și trimită trupele în Ucraina.

Cu toate acestea, după cum notează FT, cuvintele lui Macron au fost destinate în primul rând Berlinului și Moscovei. În special, publicația amintește că luni mai devreme cancelarul german Olaf Scholz a respins categoric posibilitatea de a trimite rachete Taurus în Ucraina, invocând riscul escaladării. În declarația sa, Macron a remarcat, printre altele, că „unii aliați” au spus anterior „niciodată” transferului de tancuri, avioane de luptă și rachete în Ucraina și s-au oferit să trimită „saci de dormit și căști”.

În acest context, comentariul ministrului german al Economiei, Robert Habeck, asupra cuvintelor lui Macron este orientativ. „Mă bucur că Franța se gândește la cum să sporească sprijinul pentru Ucraina, dar pot să-i dau sfaturi - să furnizeze mai multe arme”, a spus Habek.

Germania este de departe cel mai mare furnizor european de arme pentru Ucraina și a criticat mult timp contribuția mult mai mică a Franței, care are un buget de apărare de aceeași dimensiune. În schimb, Parisul se scuză prin faptul că nu păstrează stocuri mari de arme vechi, care ar putea fi trimise în Ucraina și furnizează în schimb arme mai sofisticate, cum ar fi rachetele SCALP.

Al doilea destinatar al declarației lui Macron este Moscova, susține FT, citând un înalt oficial european al apărării. El a spus că declarația lui Macron ar trebui să creeze un efect suplimentar de descurajare și ambiguitate pentru Rusia.

Toată lumea știe că există forțe speciale occidentale în Ucraina – dar pur și simplu, acest lucru nu este recunoscut oficial”, a adăugat oficialul.

Reacții la declarația lui Macron despre trimiterea de trupe în Ucraina

O serie de lideri europeni au comentat astăzi cuvintele lui Macron că, la o întâlnire de la Paris, liderii țărilor partenere au discutat despre posibilitatea teoretică de a trimite trupe în Ucraina.

În special, prim-miniştrii Cehiei şi Poloniei, cancelarul Germaniei şi şeful Ministerului de Externe al Ungariei au negat categoric posibilitatea de a-şi trimite trupele în Ucraina. În Austria, ei au cerut în general să se concentreze asupra eforturilor diplomatice.

Kremlinul a amenințat în mod tradițional întreaga NATO cu un război la scară largă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite