Un lider politic de la Budapesta se pronunță pentru alipirea unei regiuni ucrainene la Ungaria

0
Publicat:

Mi Hazank („Patria noastră”) va revendica Transcarpatia, regiune din vestul Ucrainei unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat sâmbătă seara liderul acestei formațiuni politice de extremă dreapta, Laszlo Toroczkai.

Laszlo Toroczkai FOTO EPA-EFE
Laszlo Toroczkai FOTO EPA-EFE

Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul - care are şase parlamentari în Legislativul ungar, cu 199 de legiuitori - a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreapta din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii”, a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din Transcarpatia.

„Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a insistat el, atrăgând aplauze din mulţime.

Ministerul ungar de Externe şi Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail de către Reuters pentru comentarii despre remarcile lui Torockzai.

Într-un interviu acordat din decembrie anul trecut la radioul public, premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, urmează să se întâlnească luni în vestul Ucrainei cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi cu prim-ministrul Denîs Şmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări, notează Reuters.

Conducerea ultranaționalistă de la Budapesta a avut disensiuni cu cea de la Kiev din cauza faptului că, potrivit autorităţilor ungare, există restricţii ale drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite