Un britanic condamnat la moarte în Doneţk pentru că a luptat în Ucraina spune că va fi executat în curând: „Pur şi simplu nu există cuvinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brianicul Aiden Aslin
Brianicul Aiden Aslin

Familia unui britanic condamnat la moarte de către un tribunal rus pentru că a luptat în Ucraina susţine că soldatul a fost anunţat că va fi executat în curând, relatează BBC.

Aiden Aslin şi Shaun Pinner au fost condamnaţi de un tribunal care nu este recunoscut la nivel internaţional, în aşa-numita Republică Populară Doneţk (RPD).

Aslin a povestit familiei că răpitorii săi au spus că nu a existat nicio încercare din partea oficialilor britanici de a negocia în numele său, potrivit BBC. Cu toate acestea, ministrul de Externe a discutat cazul său cu Ucraina la începutul lunii iunie.

Liz Truss a declarat că ea şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au vorbit despre „eforturile de a asigura eliberarea prizonierilor de război deţinuţi de către ruşi” şi a numit sentinţele de condamnare la moarte o „judecată falsă, fără absolut nicio legitimitate”.

Se ştie că Foreign Office investighează în mod activ cazurile de cetăţeni britanici care au fost reţinuţi în Ucraina şi oferă sprijin familiilor acestora. 

Familia lui Aslin a declarat că a vorbit cu acesta într-o convorbire telefonică în care a mărturisit că răpitorii săi i-au spus că „timpul se scurge”.

„Nu există cuvinte, pur şi simplu nu există cuvinte, trebuie să fie cel mai mare coşmar al tuturor să ai un membru al familiei tale ameninţat în acest fel”, a declarat bunica dlui Aslin, Pamela Hall, pentru BBC.

„Aiden era extrem de supărat când şi-a sunat mama în această dimineaţă. Concluzia este că Aiden a spus că RPD i-a transmis că nimeni din Marea Britanie nu a luat legătura cu el şi că va fi executat.Trebuie să cred ceea ce mi-a povestit Aiden: dacă RPD nu primeşte vreun răspuns, atunci îl vor executa. Evident, sper că nu este adevărat”, a mai adăugat femeia. 

Aslin şi Pinner au făcut parte din armata ucraineană înainte de invazia rusă

Aslin şi  Pinner s-au mutat în Ucraina în 2018 şi au făcut parte din forţele armate ucrainene timp de mai mulţi ani înainte de invazia rusă. Cei doi au făcut din Ucraina casa lor. 

Ei au fost capturaţi după ce au petrecut săptămâni întregi apărând oraşul asediat Mariupol, iar tribunalul prorus i-a numit „mercenari”, acuzându-i că au fost trimişi să lupte într-un conflict străin pentru bani.

Ei au fost acuzaţi de infracţiuni, inclusiv de preluarea violentă a puterii şi de faptul că au fost antrenaţi pentru a desfăşura activităţi teroriste, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

La începutul acestei luni, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, le-a spus studenţilor britanici că ceea ce le face Rusia celor doi britanici este un „obicei tragic” şi a afirmat că „nu pot exista justificări pentru astfel de acţiuni”.

El a spus că a fost „un semnal foarte puternic şi periculos” pentru toată lumea faptul că Rusia „acţionează în acest fel faţă de cetăţenii oricărei naţiuni”. 

Guvernul britanic a declarat că cei doi ar trebui să fie trataţi ca prizonieri de război în conformitate cu legile prevăzute în Convenţiile de la Geneva.

„Am plâns cu găleata din cauza asta, dar plânsul nu ajută, vreau să fac ceva, dar nu ştiu ce să fac. După apelul lui Aiden din această dimineaţă, ce ar trebui să cred? Nu vreau să mă descurajez, dar este foarte greu. Nu mă pot abţine să nu mă gândesc că ar trebui să se ia legătura între Marea Britanie şi Rusia”, a spus doamna Hall.

Mai multe surse guvernamentale britanice indică faptul că miniştrii nu sunt dispuşi în prezent să negocieze direct cu Rusia, deoarece ar putea risca să alimenteze o falsă naraţiune rusă conform căreia bărbaţii sunt mercenari.

Aslin urma să se căsătorească în scurt timp cu logodnica sa ucraineană, care a plecat în Marea Britanie de la invaziei ruse în Ucraina.

„Ar fi trebuit să se căsătorească până acum, este ceva ce mi-ar fi plăcut foarte mult. Vreau ca el să fie căsătorit şi să aibă viaţa pe care şi-a dorit-o. Ştiu că Boris Johnson a fost la Kiev şi a vorbit din nou cu preşedintele Zelensky şi sper că au vorbit despre aceşti băieţi”, a declarat bunica sa.

Aslin şi Pinner, ironizaţi de prezentatorii emisiunilor de televiziune pro-Kremlin din Rusia

În ultimele săptămâni,  Aslin şi Pinner au fost ironizaţi de prezentatorii emisiunilor de televiziune pro-Kremlin din Rusia, care au prezentat videoclipuri cu bărbaţii în captivitate.

Alex Tobiassen, care s-a alăturat, de asemenea, puşcaşilor marini ucraineni alături de  Aslin şi Pinner, a declarat că bărbaţii sunt acum cunoscuţi ca „eroi” printre mulţi soldaţi ucraineni care continuă să lupte.

El a spus că presupusa lor condamnare la moarte a mobilizat şi mai mult trupele ucrainene.

„De fapt, aceasta adună şi mai mulţi oameni în spatele lor.

Avem legături de familie aici. Eu lupt pentru prietenii mei, pentru familia mea, pentru casa mea, iar acest lucru este absolut aşa cum a văzut Aiden. Cei doi soldaţi au venit aici înainte ca această invazie să înceapă, şi-au făcut o viaţă în această ţară, s-au stabilit. S-au înrolat în armată ca puşcaş marin sub contract, la fel ca oricine se înrolează în armată, fie că este în Marea Britanie sau în SUA.

Aceşti băieţi au mers la birou, au trecut prin procesul medical, au trecut prin verificările de fond, s-au înrolat şi au depus un jurământ pentru angajamentul lor, aceşti oameni nu sunt mercenari, este clar.

Dar, după cum vedem, ruşii nu au deloc în vedere acest lucru”, a declarat Tobiassen pentru BBC. 

În ceea ce priveşte ameninţarea cu executarea pedepsei cu moartea, Tobiassen a declarat: „Este absolut îngrozitor, iar în acest moment sper că guvernul britanic, precum şi guvernul ucrainean, vor face un pas înainte şi vor găsi o modalitate de a negocia eliberarea lor. Asta este tot ce pot spera şi pentru asta mă rog”.

În acest weekend, comunitatea ucraineană din Nottingham plănuieşte un miting de protest în sprijinul dlui Aslin.

„Sunt o mulţime de oameni care îl susţin pe Aiden şi pe ceilalţi băieţi care sunt ţinuţi prizonieri. I-aş spune lui Aiden că toţi îi transmitem dragostea şi sprijinul nostru şi că sunt mii de oameni care acolo îl susţin pe el şi pe ceilalţi băieţi”, a mai declarat bunica sa. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite