Un alt sondaj arată că Eric Zemmour ameninţă candidatura lui Le Pen şi ar putea intra alături de Macron în turul doi la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric Zemmour FOTO EPA-EFE
Eric Zemmour FOTO EPA-EFE

Un al doilea sondaj îl arată pe Eric Zemmour, un jurnalist şi autor cu opinii catalogate de extrema dreaptă care încă nu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Franţei, un adversar redutabil pentru Emmanuel Macron în turul al doilea al alegerilor.

Recent, un sondaj Harris Interactive îl credita pe Eric Zemmour, 63 de ani, cu 17% în intenţiile de vot.

    

Noul sondaj, comandat de Le Monde şi realizat de Ipsos Sopra Steria, arată că Zemmour ar obţine între 16% şi 16,5% în primul tur al alegerilor de anul viitor, un scor suficient pentru a fi adversarul în turul doi al actualului preşedinte francez, relatează Reuters. 

Candidata dreptei Marine Le Pen ar obţine doar 15%,cel mult 16% şi astfel ar fi scoasă din cursă.

Macron se menţine preferatul alegătorilor cu între 24 şi 28% intenţii de vot în primul tur şi, deşi ultimul sondaj nu face predicţii ale câştigătorului, alte sondaje îl creditează ca fiind învingător.

Ipsos Sopra Steria notează că Zemmour care a fost acuzat de incitate la ură este o figură mai dezbinătoare decât Le Pen în opinia alegătorilor francezi.

Doar 20% consideră că are calităţile necesare unui preşedinte versus 30% Le Pen. 21% dintre bărbaţii de peste 60 de ani îl susţin pe Zemmour şi doar 8% dintre femeile sub 35 de ani.

Chestionarul a fost aplicat pe 16.000 de persoane în săptămâna 7-13 octombrie. 

    

„Nu avem aceeaşi viziune în ceea ce priveşte Franţa”, spune Zemmour, referindu-se la Macron, pe care îl prezintă un reprezentant al globalismului care vrea să distrugă istoria ţării sale.

Continuând pe acelaşi ton, Zemmour spune că dosarul „autonomiei strategice europene”, avansat de Macron, este o „himeră”. „Apărarea europeană se numeşte NATO şi armata care apără Europa se numeşte armata americană. Problema este că Emmanuel Macron vrea să facă cu orice preţ apărarea europeană în numele himerelor sale ideologice, cu toate că sacrifică armata franceză, cu toate că sacrifică industria militară franceză”, este de părere el.

Zemmour îl acuză totodată pe Macron că „se supune Statelor Unite şi sacrifică politica externă franceză”

LREM, partidul progresist înfiinţat de Macron, vede deja în Zemmour un „inamic politic”. 

Marine Le Pen şi partidul său Adunarea Naţională se uită de asemenea cu îngrijorare către prestaţia lui Eric Zemmour.

Dată drept mare favorită la accederea în turul doi, împreună cu Emmanuel Macron, Le Pen a scăzut la 15% în intenţiile de vot, adică pe trei, după înmulţirea zvonurilor cu privire la intenţia lui Zemmour de a deveni preşedinte al Franţei.

Unii simpatizanţi ai Adunării Naţionale propun chiar promovarea unei alte candidaturi în locul celei a lui Marine Le Pen ca soluţie de recuperare a distanţei faţă de Eric Zemmour. „Ar trebui să-i cedeze locul lui Joan Bardella. A venit timpul să lase locul tinerilor”, spune pentru Europe 1 Robert, un simpatizant al Adunării Naţionale, în timp ce desfăşoară o pancartă la Hénin-Beaumont, fieful lui Le Pen.

Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine Le Pen, spune însă că va vota pentru Zemmour, dacă va candida la preşedinţie. „A urcat pe baricadă spunând lucruri pe care nimeni nu îndrăzneşte să le spună, în afară de mine. E greu să-l faci nazist sau fascist. Iar asta îi dă o mai mare libertate”, consideră Le Pen, în vârstă de 93 de ani, condamnat în 2018 de Curtea de Casaţie după ce afirmase în aprilie 2015 că existenţa camerelor de gazare de la Auschwitz nu reprezintă decât un detaliu în istoria lumii.

    

În 2011, Zemmour a fost condamnat pentru discriminare rasială, iar în 2018 pentru răspândire de ură faţă de musulmani. Candidatura sa la preşedinţia franceză a fost evocată începând cu 2019. De atunci, emisiunea sa de pe CNews a înregistrat recorduri de audienţă.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite