Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj , achitat de acuzaţile de crime de război în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a achitat joi pe ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj în toate cele nouă capete de acuzare, care includeau crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a stabilit că Seselj nu poartă o responsabilitate personală pentru aceste crime.

"Odată cu achitarea în toate cele nouă capete de acuzare, mandatul de arestare a devenit irelevant. Vojislav Seselj este acum un om liber", a declarat judecătorul Jean-Claude Antonetti.

Seselj a negat toate acuzaţiile.Ultranaţionalistului i s-a permis să se întoarcă la Belgrad în 2014, după ce a fost diagnosticat cu cancer.

El nu a fost prezent în sala de judecată şi a refuzat propunerea TPI de a urmări verdictul printr-o legătură video.

Seselj participa la proteste antiguvernamentale înaintea alegerilor parlamentare sârbe.

Un fost aliat apropiat al defunctului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, el a fost vicepremier în perioada 1998-2000.

El s-a predat TPI de bunăvoie în 2003. Atunci când Tribunalul a încercat să desemneze un avocat care să-l apere, împotriva voinţei sale, Seselj a intrat în greva foamei.

Seselj a fost vizat de trei capete de acuzare de crime împotriva umanităţii şi şase capete de acuzare pentru crime de război, după ce a incitat la epurarea etnică în Croaţia, Bosnia şi provincia sârbă Vojvodina.

Potrivit procurorilor, pe lângă discursurile sale care promovau înfiinţarea unei “Serbii mari”, pure din punct de vedere etnic, Seselj a contribuit şi la înfiinţarea unor unităţi paramilitate care să îi pună în aplicare planul. Acestea au obligat zeci de mii de musulmani şi croaţi să îşi părăsească locuinţele.

Un scriitor prolific, Seselj este cunoscut pentru discursurile sale vehemente, temperamentul vulcanic şi ameninţările dure. De exemplu, la un moment dat a declarat că “va scoate ochii (inamicilor Serbiei – n.r.) cu linguri ruginite”.

Achitarea lui Seselj, ruşinoasă şi o înfrângere pentru TPIY, acuză premierul croat 

Prim-ministrul croat Tihomir Oreskovic a reacţionat cu indignare la achitarea politicianului naţionalist sârb Vojislav Seselj de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie /TPIY/, calificând acest verdict ca „ruşinos“, transmit Reuters.

 „Acest verdict este ruşinos. Este o înfrângere pentru tribunalul de la Haga şi pentru procurori“, a declarat Oreskovic, aflat într-o vizită la Vukovar, în estul Croaţiei, oraş practic distrus de artileria sârbă la începutul conflictului care a dus la destrămarea fostei Iugoslavii (1991-1995). Premierul a depus o jerbă în memoria miilor de decedaţi în luptele de la Vukovar din 1991.

„Aşa cum ştim toţi, mai ales aici la Vukovar, (Seselj) este un om care a făcut rău şi nu arătat nicio remuşcare, nici atunci, nici astăzi“, a mai afirmat şeful guvernul croat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite