Lupta pentru Cetatea Braşov se traşează în instanţă. Până la finalizarea procesului obiectul turistic a fost încuiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Braşov stă încuiată de un an. FOTOSimona Suciu
Cetatea Braşov stă încuiată de un an. FOTOSimona Suciu

După mai multe runde de negocieri eşuate şi tot felul de excepţii invocate în instanţă, Primăria Braşov şi Aro Palace se vor judeca pentru Cetatea Braşov. Procesul este unul de durată, iar până se va lămuri situaţia, obiectivul turistic a fost lăsat în paragină. Cetatea este de aproape un an cu lacătul pe uşă.

Primăria susţine că trebuie să primească cetatea deoarece este a municipiului, mai ales că Aro Palace, actualul proprietar a primit-o gratis. Cetatea Braşovului este deţinută de compania Aro Palace, al cărei acţionar majoritar este SIF Transilvania. Cetatea a fost în patrimoniul ONT din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvaruul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace.  Documentele arată că cetatea a fost primită gratuit şi că actualul proprietar nu a dat pe ea niciun leu.

Firma a avut în cetate un restaurant şi o terasă, dar le-a închis anul trecut cu tot cu obiectivul turistic.  Motivul a fost unul pur economic.  Cetatea nu era suficient de profitabilp, iar Aro Palace a încercat să o vândă.  Compania Aro Palace a cerut iniţial  5,2 milioane de euro pentru cetate, dar expertizele au arătat că preţul corect este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat.

Pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere Primăria a deschis acţiune în instanţă pentru obţinrea cetăţii. Şanse ar fi mai ales că în Cartea Funciară proprietar este trecut Municipiul Braşov. Procesul a fost intentat încă de anul trecut, dar până acum au fost doar amânări şi s-au invocate tot felul de excepţii, toate respinse. S-a dat un nou termen pe 18 aprilie, când ambele părţii, Primăria şi Aro Palace, trebuie să se prezinte în instanţă.

Între timp însă cetatea a fost lăsată de izbelişte şi se va deteriora continuu deoarec eprocesul va fi unul de durată. Porţile au fost încuiate, iar pe şoseaua de acces a autocarelor şi autoturismelor a fost coborâtă bariera. Turiştii care vin pe jos la cetate sunt dezamăgiţi când văd afişul pe care scrie sec „Închis“. Nu pot face altceva decât să admire puţin oraşul de sus şi să facă apoi cale întoarsă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite