Ultimii trei preşedinţi ai Franţei, spionaţi de serviciile americane de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Sarkozy, spionat de serviciile americane de informaţii. FOTO AFP
Nicolas Sarkozy, spionat de serviciile americane de informaţii. FOTO AFP

SUA i-au spionat în intervalul 2006-2012, pe ultimii trei preşedinţi francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, conform unor documente ale WikiLeaks făcute publice marţi de ziarul Liberation şi de site-ul Mediapart, potrivit „Le Monde”.

Documentele clasificate „Top-Secret” constau în cinci rapoarte ale NSA bazate pe „interceptări de comunicaţii”. Acestea erau destinate comunităţii de informaţii americane, potrivit Liberation.

Documentele nu conţin dezvăluiri senzaţionale care să frapeze opinia publică, fiind axate pe modul cum funcţionează luarea deciziei de către administraţia prezidenţială. 

Totuşi, preşedintele francez Hollande a decis să convoace miercuri dimineaţă un Consiliu de apărare pentru a evalua natura informaţiilor difuzate de presă, potrivit „Le Monde”, care citează surse de la Elysee. 

Documentul cel mai recent datează de la 22 mai 2012, respectiv cu câteva zile înainte de preluarea funcţiei de către Francois Hollande. Printre altele, sunt menţionate reuniuni secrete destinate discutării unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro. Potrivit Mediapart, Libération şi WikiLeaks, un raport din 22 mai 2012 al NSA se referă la o conversaţie avută cu patru zile mai devreme de preşedintele recent ales François Hollande cu premierul francez de la acea vreme Jean-Marc Ayrault. În cursul acestei conversaţii, Hollande îi exprima lui Ayrault dorinţa sa de a organiza „consultări secrete” cu opoziţia germană privind eventualitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, un subiect de actualitate.

În ceea ce-l priveşte pe Nicolas Sarkozy, unele documente explică că fostul lider de la Palatul Elysee considera, în 2008, că e „singurul om capabil” să rezolve criza financiară. 

Nici preşedintele Franţei din perioada 1995-2007 nu a scăpat de interceptări, acestea fiind axate pe şeful diplomaţiei din perioada sa, Philippe Douste-Blazy.

În afară ce ultimii trei preşedinţi ai Franţei, au mai fost spionaţi fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici şi fostul ambasador francez la Washington, Pierre Vimont.

WikiLeaks a precizat că francezii se pot aştepta în viitorul apropiat la noi dezvăluiri importante, potrivit Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite