UE şi Kosovo au semnat un acord de stabilizare şi asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federica Mogherini şi Isa Mustafa FOTO AFP
Federica Mogherini şi Isa Mustafa FOTO AFP

Uniunea Europeană şi Kosovo au semnat, marţi, la Strasbourg, un acord de „stabilizare şi asociere“, care constituie prima etapă a procesului de aderare a fostei provincii sârbe la UE, informează swissinfo.ch, citat de Mediafax.

Documentul a fost semnat în clădirea Parlamentului European din Strasbourg, în prezenţa premierului kosovar Isa Mustafa, a ministrului pentru Integrare Europeană Bekim Collaku şi a reprezentanţilor UE - comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, şi Înaltul Comisar pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Cele 28 de state membre ale UE şi-au dat acordul în privinţa aderării fostei provincii sârbe, Kosovo, la UE joia trecută. Acordul a fost convenit după doi ani de negocieri, în pofida faptului că cinci ţări din UE (România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia) nu recunosc independenţa proclamată de Kosovo în 2008.

Acordul de stabilizare şi asociere (ASA) este o etapă importantă în procesul de aderare a unei ţări în UE, în baza căruia se poate instaura o zonă de liber-schimb economic.

„Sunt convinsă că (acordul) va aduce multe beneficii persoanelor din Kosovo sau din UE, dar şi pentru stabilitatea şi integrarea regiunii“, a declarat Mogherini.

„Astăzi, am intrat într-o relaţie contractuală cu UE, care reprezintă un proces foarte important din punctul nostru de vedere“, a apreciat premierul kosovar Isa Mustafa, adăugând că „este un proces care va întări democraţia, statul de drept, integrarea economică, reformele pe care trebuie să le dezvoltăm în drumul nostru către aderarea la UE“.

Mustafa a mai precizat că următoarea etapă în acest proces de integrare ar fi liberalizarea vizelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite