UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Rusiei şi cere eliberarea marinarilor ucraineni arestaţi în strâmtoarea Kerci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni au decis joi, într-o reuniune la Bruxelles, să prelungească sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu politica sa faţă de Ucraina, a anunţat preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

„Decizie: UE prelungeşte în unanimitate sancţiunile economice contra Rusiei ţinând cont de absenţa totală a progreselor în implementarea Acordurilor de la Minsk“, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

În mod normal, sancţiunile sunt prelungite cu şase luni. Este vorba de a opta prelungire consecutivă.

Acordurile de la Minsk au drept scop încetarea ostilităţilor în estul Ucrainei, unde grupări armate proruse contestă puterea de la Kiev.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova au cunoscut un nou episod tensionat la 25 noiembrie, când trei nave ale Marinei ucrainene au fost încercuite şi capturate în strâmtoarea Kerci de Garda de Coastă rusă.

În acest context, Donald Tusk a afirmat joi că UE „cere eliberarea imediată a tuturor marinarilor ucraineni reţinuţi, returnarea navelor şi liberă trecere a tuturor vaselor prin strâmtoarea Kerci“.

Într-un proiect de declaraţie consultat de Reuters, şefii de stat şi de guvern din UE propun ajutorarea Ucrainei în regiunile afectate de acţiunile Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite