UE aplică noi sancţiuni economice împotriva Rusiei. Giganţii din energie sunt principalii vizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rosneft intră acum pe lista companiilor sancţionate, după ce directorul ei, Igor Sechin, se află de câteva luni pe „lista neagră” a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii
Rosneft intră acum pe lista companiilor sancţionate, după ce directorul ei, Igor Sechin, se află de câteva luni pe „lista neagră” a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii

Bruxelles-ul a prezentat în urmă cu câteva minute cea de-a cincea listă cu sancţiuni economice aplicate Rusiei, iar principalele afectate sunt, de această dată, companiile de stat Rosneft, Gazpromneft şi Transneft. Totodată, UE va aplica sancţiunile asupra oricărei companii ruse de stat cu o cifră anuală de afaceri mai mare de 27 de miliarde de 27 de miliarde de dolari.

Uniunea Europeană a introdus luni giganţii ruşi Rosneft, Gazpromneft şi Transneft pe lista entităţilor ruse sancţionate economic din cauza agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, transmite Reuters în exclusivitate, citând un diplomat european implicat în discuţii. 

Sancţiunile vor fi aplicate tuturor companiilor ruse de stat care au o cifră anual de afaceri mai mare decât echivalentul a 27 de miliarde de dolari (20,79 miliarde de euro), transmite agenţia rusă RIA Novosti. 

Deja, Moscova a ameninţat că ia în calcul închiderea spaţiului său aerian pentru toate companiile europene şi americane, în replică pentru sancţiunile aplicate de Bruxelles. 

Până acum, UE a adoptat patru seturi de sancţiuni economice pentru Rusia, primul în aprilie şi cel mai recent la sfârşitul lunii iunie. Dacă primele trei seturi au fost caracterizate mai degrabă drept laxe, având efect indirect asupra Rusiei, cel de-al patrulea a fost cel mai puternic de până acum şi a reuşit să izoleze sistemul bancar rus. 

Băncile ruseşti la care statul deţine participaţii de cel puţin 50% nu mai au voie să se împrumute de la nicio entitate sau cetăţean din spaţiul comunitar, iar asta în contextul în care sistemul bancar din Rusia este dominat de astfel de bănci controlate de stat. 

Anul trecut, băncile ruseşti au vândut obligaţiuni cu o valoare de până la 15,8 miliarde de euro în ţări din UE. Acest set de sancţiuni, aplicate în iulie, au atras şi măsuri în oglindă aplicate de Moscova. 

După ce Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au aplicat patru seturi de sancţiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor acesteia în Ucraina, Kremlinul a interzis practic complet importurile de produse agroalimentare din Europa şi SUA.

Măsura a afectat deja atât producătorii europeni, cât şi piaţa rusă şi, cel mai probabil, va determina o contracţie economică în Rusia şi o încetinire a ritmului de creştere economică la nivel mondial. 

Cu o economie şi-aşa fragilă înainte de anexarea peninsulei, Kremlinul a fost nevoit acum să revizuiască în scădere prognoza de creştere economică pentru anul 2014 de la 2,5% la doar 0,6%. Acestă estimare rămâne valabilă doar dacă valoarea totală a ieşirilor de capital din Rusia nu depăşeşte 100 de miliarde de dolari pe întreg anul 2014, a anunţat Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei. De aceea, analiştii consideră prognoza de 0,6% peste măsură de optimistă. Dacă ieşirile de capital ajung însă la 150 de miliarde de dolari, atunci economia rusă va înregistra o scădere de 1,8%. 

Deja exclusă din grupul G8, care reuneşte principalele opt ţări industrializate ale lumii, Rusia se pregăteşte acum pentru o perioadă de izolare economică de câţiva ani. De aceea, preşedintele Vladimir Putin a anunţat recent că ţara ar trebui să-şi creeze propriul sistem de carduri de credit. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite