UE a amânat o cină oficială cu Vladimir Putin pe fondul tensiunilor între Bruxelles şi Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a anulat cina cu preşedintele rus Vladimir Putin programată în cadrul summitului UE-Rusia de la sfârşitul acestei luni. Deşi cina este un obicei în cadrul unei astfel de întâlniri, oficialii europeni au anulat-o pentru a semnala că „situaţia nu este una obişnuită”, luând în considerare tensiunile recente legate de problema Ucrainei.

Vladimir Putin va vizita Bruxellesul pe 28 ianuarie şi va lua parte la un summit bianual alături de oficialii de top ai Uniunii Europene. Evenimentul trebuia să se desfăşoare de-a lungul a două zile, aşa cum este obişnuit, însă în acest an va dura doar o zi, fără cina cu Putin, din cauza neînţelegerilor apărute în Moscova şi Bruxelles.

Problemele au apărut la sfârşitul anului 2013, când UE a acuzat Rusia că abuzează de influenţa sa în zone de est a Europei pentru a constrânge Ucraina să se apropie de Moscova şi să pericliteze legăturile cu Bruxellesul. Presiunile Moscovei au dat roade, iar Kievul a renunţat în ultimul moment semnarea unui acord de liber schimb cu UE.

Summitul din acest an se va rezuma la câteva ore de discuţii între Putin, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy şi alţi trei consilieri şi se va încheia cu un prânz comun, au transmis diplomaţii europeni.

Potrivit spuselor unui diplomat, liderii europeni au decis să schimbe organizarea bine-cunoscută a întâlnirilor „a da ocazia unor discuţii mai sincere, mai strategice, în locul summitului teatral obişnuit”. De asemenea, această abordare are scopul de a sugera că „situaţia nu mai este una obişnuită”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite