Ucrainenii au strâns o sumă-record pentru dronele lor navale „Sea Baby” în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O campanie de strângere de fonduri pentru producerea de drone navale a reușit să strângă suma record de 297,500,000 de grivne (peste 7,77 millioane de dolari) în doar 36 de ore, a anunțat platforma dedicată United24 vineri, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de la invazia rusă în Ucraina.

Dronă navală ucraineană FOTO Captură Video
Dronă navală ucraineană FOTO Captură Video

Aceste fonduri vor acoperi costurile de producție a 35 de drone „Sea Baby” „grație cărora Serviciul de Securitate al Ucrainei a lovit podul din Crimeea, precum și nouă nave rusești", a scris United24.

Campania de strângere de fonduri s-a derulat realizată în colaborare cu banca ucraineană Monobank, Serviciul de Securitate al Ucrainei, activistul Serhii Sternenko și bloggerul Ihor Lacenkov.

„Vă mulțumesc tuturor, sunteți cei mai buni", a transmis Lacenkov pe canalul său de Telegram, care are peste 1,4 milioane de abonați.

„Ca să înțelegeți, viteza cu care s-au strâns banii a fost de o barcă pe oră", a adăugat el.

Costul unei drone „Sea Baby” este de 8,5 milioane de grivne (222.000 de dolari), a explicat United24. Corpul dronei este fabricat dintr-un material invizibil pentru radare, iar acest model de dronă navală este capabil să transporte până la 850 de kilograme de explozibili.

Drona poate atinge viteze de până la 90 de kilometri pe oră și are o rază de acțiune de până la 1.000 de kilometri.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kirilo Budanov spunea anul trecut că dronele s-au dovedit „foarte eficiente” și că Rusia are „probleme serioase” din cauza lor.

Nedezvăluind câte drone navale desfășoară sau are la dispoziție Ucraina, Budanov a dezvăluit totuși că Ucraina este în prezent capabilă să le producă în masă.

Ucraina nu mai face doar „una sau două prin garaje", a spus el. „Producția în masă este în curs”.

Între timp, dronele „Sea Baby" au fost protagonistele unor multiple atacuri asupra Flotei rusești din Marea Neagră.

Rușii au copiat drona marină ucraineană Sea Baby

În decembrie, compania rusă KMZ a prezentat drona marină de atac „Păpădie”, care este realizată după un design similar dronelor ucrainene.

Uzina rusească de construcții de mașini Kingisepp KMZ (Sankt Petersburg), specializată în producția de ambarcațiuni pentru agențiile rusești de aplicare a legii și drone marine, a prezentat nava de transport de mare viteză fără echipaj Dandelion (Păpădie).

Ministerul rus al Apărării a comandat 10 drone pentru testare. Testele ar putea să aibă loc direct în zona de război împotriva Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite