Ucrainenii, al doilea Paște sub bombardamentele rușilor. Soldații au primit ouă roșii și pască chiar și la Bahmut, unde se duc cele mai sângeroase lupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi adolescenți au murit în Nikolaev, a anunțat guvernatorul regiunii. În Donețk, trei civili au fost răniți, inclusiv două femei care se aflau într-o farmacie în momentul bombardamentelor și un bărbat care se afla în apropierea unui centru comercial. Rușii au folosit o rachetă S-300 modificată în timpul nopții, care a avariat o unitate școlară, o întreprindere și mai multe clădiri rezidențiale, scrie Kiev Independent. Tot pe timp de noapte, bombardamentele rusești au lovit două școli, un spital, un centru cultural și mai multe clădiri rezidențiale din oraș, spun autoritățile locale.

Trupele ucrainene au sărbătorit Paștele cu pască și ouă roșii. Este al doilea an în care militarii sărbătoresc Învierea în tranșee. Soldații povestesc cum localnicii le-au adus ouă roșii și alimente tradiționale de Paște.

„Lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii au loc în mijlocul zonei urbane a orașului", a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei.

"Lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii au loc în centrul orașului. Soldații noștri fac tot ce pot, în mijlocul unor lupte sângeroase pentru a distruge capacitățile de luptă și moralul inamicului", a spus acesta într-un interviu televizat. "În fiecare zi, în fiecare colț al acestui oraș, reușesc să facă acest lucru cu succes".

Între timp, rușii susțin că fac progrese în încercarea de a ocupa tot orașul. "Unitățile de asalt Wagner au avansat cu succes, capturând două cartiere la periferia de nord și de sud a orașului", se arată într-un comunicat al miniserului rus al Apărării. Documentul adaugă că trupe aeropurtate rusești au contribuit la avansul unităților Wagner prin menținerea trupelor ucrainene pe flancuri.

130 de prizonieri de război au fost eliberați într-un „mare schimb de Paște”

Aproximativ 130 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și s-au întors acasă într-un „mare schimb de Paște”, a declarat un înalt oficial pucrainean duminică, în ziua Paștelui Ortodox, scrie Reuters.

„Aducem înapoi 130 dintre oamenii noștri. Acesta (schimbul) a avut loc în mai multe etape în ultimele zile”, a scris pe Telegram Andri Ermak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, fără a preciza câți soldați ruși au fost eliberați în acest schimb de prizonieri.

Ermak a spus că printre cei cei care s-au întors acasă se numără militari, polițiști de frontieră, membri ai gărzii naționale, marinari.

Mesajul președintelui Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Învierea Domnului este un simbol al victoriei, în discursul său de Paște. Acesta a vorbit despre "întunericul" care s-a lăsat peste Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie 2022, dar și despre "lumina din inimile ucrainenilor". "În dimineața zilei de 24 februarie soarele nu a mai răsărit. Zorii nu au venit. În dimineața zilei de 24 februarie a început o noapte neagră. În același timp a început deșteptarea noastră. Lupta noastră", a spus Zelenski. "Întunericul nu ne-a întunecat spiritul, dorința de libertate, dragostea pentru pământul nostru și dorința de a-l apăra. (...) Am păstrat lumina în noi înșine. Am cucerit panica, teama, certurile mărunte. Ne-am unit. Milioane de lumini în milioane de inimi ucrainene au deveni un rug uriaș. Puterea și invincibilitatea noastră au fost călite în această flacără, această flacără nu a permis ca speranța și credința să se stingă, întreaga lume a văzut această flacără", a spus președintele ucrainean.

 "Astăzi sărbătorim Învierea Domnului. Principalul ei simbol este victoria. Victoria binelui, victoria adevărului, victoria vieții. Sărbătorim Paștele cu o credință nezdruncinată în ireversibilitatea acestei victorii. (...) În această zi, acum un an, ne rugam ca Ucraina să reziste. Astăzi, ca Ucraina să câștige", a spus Zelenski. "417 zile. Am străbătut un drum lung. Poate cele mai dificile vârfuri de urcat sunt în fața noastră. Le vom cuceri. Și împreună vom vedea zorii. Atunci când soarele va răsări peste țara noastră. Acesta este drapelul albastru și galben. Cu siguranță va fi înălțat peste pământul nostru de la Dumnezeu. În toate teritoriile ocupate temporar de diavoli. (...) Soarele va străluci în sud, va străluci în est și va străluci în Crimeea. Soarele fierbinte și galben peste un cer albastru, iar lumina lui va fi cea a dreptății", a mai spus Volodimir Zelenski.

Putin a asistat la slujba de Paște și a făcut schimb de ouă încondeiate cu patriarhul Kirill

Președintele Rusiei Vladimir Putin a luat parte în noaptea de sâmbătă spre duminică la slujba de Înviere oficiată de patriarhul Kirill, la Moscova. în catedrala Hristos Mântuitorul.

Putin s-a întors și la slujba oficiată duminică, iar după terminarea ei a stat de vorbă cu patriarhul Kirill și a făcut schimb de ouă încondeiate cu acesta. Patriarhul Kirill este un susținător declarat al războiului din Ucraina și un apropiat al președintelui Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite