Ucraina, un nou pas de distanțare de Rusia: 8 mai, data oficială pentru sărbătorirea capitulării Germaniei naziste

0
Publicat:

Ucraina va sărbători victoria în cel de-al Doilea Război Mondial pe 8 mai și Ziua Europei pe 9 mai, aliniindu-se astfel Occidentului și îndepărtându-se de Rusia lui Putin, care, în stilul tradiției sovietice, aniversează capitularea Germaniei naziste pe 9 mai.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Am decis să stabilesc ca Ziua Europei să fie sărbătorită în Ucraina în fiecare an pe 9 mai, împreună cu ţările din Uniunea Europeană”, se arată într-un decret semnat luni de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Într-un discurs adresat naţiunii, Zelenski a anunțat că Ucraina va sărbători de-acum înainte în fiecare 9 mai „unitatea istorică” a Europei şi a „tuturor europenilor care au învins nazismul şi vor învinge ruscismul”, un termen acceptat de Rada Supremă de la Kiev pentru a identifica ideologia imperialistă a Rusiei lui Putin.

Până acum, Ucraina sărbătorea, la fel ca Rusia și după exemplul Uniunii Sovietice, Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste pe 9 mai. Această dată a devenit una dintre cele mai importante din calendarul naţionalismului rus, motiv pentru care Volodimir Zelenski a cerut luni Parlamentului ucrainean să declare ziua de 8 mai - ziua în care a devenit efectivă capitularea necondiţionată a Germaniei hitleriste - drept Ziua Victoriei împotriva nazismului, urmând exemplul Occidentului. Toate statele membre UE sărbătoresc Ziua Victoriei asupra nazismului pe 8 mai, notează EFE.

Această schimbare a datelor în calendarul sărbătorilor oficiale din Ucraina se înscrie în eforturile autorităţilor statului vecin de a deveni parte a spaţiului democratic european şi de a se îndepărta de orbita rusă, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite