Zelenski, mesaj de ziua capitulării Germaniei lui Hitler: „Rusia va fi învinsă precum nazismul”

0
Publicat:

Rusia va fi învinsă așa cum s-a întâmplat cu nazismul în 1945, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia zilei de 8 mai, când se celebrează victoria aliaţilor asupra celui de-al Treilea Reich şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

„Tot vechiul rău pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins în acelaşi mod cum a fost învins nazismul”, a afirmat Zelenski într-o alocuţiune difuzată pe reţelele sociale la scurt timp după un nou atac de mare amploare efectuat de ruși asupra Kievului, în timpul căruia peste 30 de drone kamikaze au fost doborâte deasupra capitalei Ucrainei.

„Le fel cum am distrus împreună răul atunci, vom distruge împreună un rău similar acum”, a continuat Zelenski.

„Acest rău, chiar dacă este azi diferit, are acelaşi scop: aservirea sau distrugerea”, a insistat președintele ucrainean.

Această alocuțiune a lui Zelenski are loc cu ocazia festivităţilor mondiale de 8 mai prilejuite de victoria împotriva Germaniei naziste şi cu o zi înainte de o nouă paradă militară la Moscova menită să trezească sentimentul patriotic în rândul rușilor.

„Vom învinge!”, a promis Volodimir Zelenski în acest discurs înregistrat în faţa unui impozant complex în memoria celui de-Al Doilea Război Mondial, care se înalţă lângă fluviul Nipru, la Kiev.

„Nu vom uita niciodată contribuţia poporului ucrainean la victoria asupra nazismului. Şi nu vom permite nimănui să mintă spunând că victoria în acest război ar fi putut avea loc fără participarea unei alte ţări sau a unui alt popor”, a subliniat șeful statului ucrainean.

Potrivit lui Zelenski, Moscova a opus „idealurilor” democratice „agresiunea şi anexarea, ocupaţia şi deportările, masacrul şi tortura, bombardarea oraşelor şi incendierea satelor”.

„Nu vom pierde ce am câştigat, vom recupera tot ce a fost capturat de inamic”, a dat asigurări președintele ucrainean, citat de AFP și Agerpres.

Pe de altă parte, Zelenski a anunțat că a transmis Radei Supreme un proiect de lege care propune ca 8 mai să fie sărbătorită ca Ziua Comemorării și a Victoriei asupra nazismului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite