Ucraina poate câștiga războiul cu banii rușilor. „Sistemul financiar occidental găzduiește mulți bani parcați de oligarhi”

0
Publicat:

Ucrainenii ar putea câștiga în timp relativ scurt războiul dacă ar primi activele înghețate ale Rusiei din Occident, circa 300 de miliarde de euro, susține experta Iulia Joja. SUA au trecut o lege care le permite să facă acest lucru, iar la nivelul UE au fost propuse deja măsuri similare.

Ucrina ar putea câștiga războiul folosind banii Rusiei. FOTO: Shutterstock
Ucrina ar putea câștiga războiul folosind banii Rusiei. FOTO: Shutterstock

Experta în securitate europeană Iulia Joja spune că în proiectul de lege adoptat de Congresul SUA prin care se pun, cel mai probabil, bazele ultimului pachet de ajutor militar pentru Ucraina există o prevedere care poate ajuta Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Săptămâna trecută, la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la un acord de principiu pentru o măsură similară.

Este vorba despre confiscarea activelor financiare ale rușilor care au fost înghețate și folosirea acestora pentru ajutarea Ucrainei. „Acest proiect de lege a fost extrem de controversat. Au existat foarte multe discuții pe ambele părți ale Atlanticului pe această temă, pentru că este o situație fără precedent și am remarcat, cu această ocazie, cum, cu câteva ore înainte să treacă legea, șefa Băncii Europene, doamna Christine Lagarde, a ieșit să avertizeze Statele Unite să nu facă acest lucru”, spune Joja.

Cea mai mare parte a activelor înghețate este în Europa.

„Statele Unite dețin cel mai probabil mai puțin de 10 miliarde de dolari din acești bani confiscați. În total, vorbim de 260 până la 330 de miliarde de euro, din care o parte sunt ai Federației Rusiei și o parte sunt bunuri confiscate ale indivizilor și entităților implicate in război de partea rușilor”, explică experta.

„Războiul se poate încheia foarte curând cu costuri reduse”

Joja crede că, în momentul în care banii aceștia vor ajunge la ucraineni, soarta războiului va fi schimbată.

„Dacă s-ar crea suficientă voință politică pentru ca acești bani să fie confiscați de la ruși și să fie dați ucrainenilor, în acel moment s-a terminat războiul, pentru că rușii vor ști că ucrainenii au suficient pentru a se lupta. Mai mult, ucrainenii s-ar lupta pe banii rușilor. Astfel, războiul de poate încheia foarte curând cu costuri reduse”, subliniază experta Iulia Joja.

Ea crede că Putin va avea o mare problemă să le explice oligarhilor ruși ce s-a întâmplat cu banii: „Îmi imaginez că Putin le-a spus oligarhilor care au aceste active înghețate să aștepte doi-trei ani că rezolvă cu războiul și recuperează banii. Acum, banii sunt înghețați și trebuie confiscați”.

Măsură similară în Europa: vrea să confiște dobânzile

În acest moment, mingea este în terenul țărilor europene. Joja explică de ce există încă reticență în acest sens:

„Sistemul financiar occidental găzduiește mulți bani parcați de oligarhi din toată lumea. Dacă am confisca banii rușilor sancționați, oligarhii și mafioții internaționali vor avea o anumită reticență să-și mai parcheze banii la noi. Însă nu cred că asta ar fi o mare problemă financiară, pentru că alternativele la euro și dolari sunt yuanii chinezești sau rublele rusești”.

Ea crede că acest tip de ajutor ar sprijini Ucraina pe termen lung.

Statele Unite au creat acest precedent legal pentru confiscarea acestor sume. Ajutorul suplimentar pentru Ucraina este pe termen scurt și mediu. Măsura confiscării ar putea ajuta Ucraina pe termen lung, dacă s-ar găsi suficientă voință politică”, a conchis ea.

Vești bune par să vină și din Europa. Ambasadorii statelor UE au ajuns, miercurea trecută, la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene.

Ambasadorii UE au convenit, în principiu, măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei", a menţionat preşedinţia belgiană într-un mesaj pe platforma X, adăugând că aceşti bani vor „servi la susţinerea redresării şi apărării militare a Ucrainei”, a transmis Agerpres.

Propunerea în acest sens a venit în luna martie din partea Comisiei Europene. Executivul comunitar a cerut ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate, cum ar fi de exemplu dobânzile, să fie utilizate pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate Ucrainei. Sumele obţinute din respectivele venituri sunt estimate între 2,5 şi 3 miliarde de euro anual.

Potrivit unor surse comunitare, conform acordului de principiu convenit miercuri, care mai trebuie aprobat în Consiliul UE de miniştrii statelor membre, 90% din veniturile produse de aceste active ruseşti îngheţate vor fi transferate Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru înarmarea Ucrainei. Diferenţa de 10% va fi direcţionată către bugetul UE pentru consolidarea capacităţilor industriei de apărare ucrainene.

Reacția Rusiei

În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte, aproximativ 192 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.

Rusia a calificat luna trecută drept „furt şi banditism” propunerea avansată de Comisia Europeană, afirmând despre aceasta că va conduce la zeci de ani de procese şi la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii.

Există politicieni europeni care cer, de asemenea, confiscarea directă a activelor ruseşti îngheţate în Occident şi folosirea acestora atât pentru reconstrucţia Ucrainei, cât şi pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate acesteia.

Cea mai mare problemă a Ucrainei

Joja susține că Ucraina se află într-o situație dificilă.

„Anul trecut, administrația de la Kiev a ridicat așteptările în mod artificial, a vorbit foarte mult despre o contraofensivă care a eșuat și a plătit un preț foarte înalt politic. Sper ca de data asta administrația de la Kiev să publice un plan mai realist”, e de părere experta.

Acest lucru este dificil, având în vedere situația din Ucraina din punct de vedere economic și mai ales cel mai important din punct de vedere social, crede analista.

„Cea mai mare problemă pe care o are Ucraina acum este mobilizarea”, spune ea.

Planul de mobilizare sau legea de mobilizare care a fost adoptată, spune experta, nu prevede întoarcerea celor aflați acum pe front: „Înțelegem de ce, pentru că nu au alți oameni experimentați și nu pot să înlocuiască oameni cu extrem de multă experiență, cea mai multă experiență posibilă în lupta cu Rusia, cu oameni de-abia antrenați. Dar problema pe care o au ucrainenii este că cei care vor să lupte luptă deja și că restul bărbaților nu prea vor să lupte.”

Administrația de la Kiev trebuie să planifice o contraofensivă serioasă cu bani puțini, cu armament puțin și în condițiile în care nu știe dacă va mai primi un pachet de ajutor din SUA.

Pe de altă parte, se întreabă experta, cum poți să spui propriei populații că cu banii pe care i-ai primit cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să ții linia frontului, în condițiile în care atâtea teritorii rămân ocupate?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite