Cum interpretează expertul în securitate Iulia Joja noua campanie de recrutare militară din Rusia. Putin caută 100.000 de soldați

0
Publicat:

Rusia caută 100.000 de militari pentru o campanie de primăvară în Ucraina, iar incidentul terorist din Moscova va fi folosit la maximum pentru a motiva populația să se înroleze în armată, susține expertul în securitate Iulia Joja.

Victimele atentatului de la Moscova vor fi folosite pentru mobilizarea populației. FOTO: Profimedia
Victimele atentatului de la Moscova vor fi folosite pentru mobilizarea populației. FOTO: Profimedia

„Cu câteva ore înainte de avea loc atacul terorist, Dimitri Pescov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ieșit în public pentru a menționa, pentru prima dată, că așa-zisa operațiune specială din Ucraina este un război nu cu Ucraina, ci cu Occidentul. Și imediat după aceea a început un val nou de recrutări de soldați, inclusiv online, în Rusia”, a susținut, pentru „Adevărul, experta Iulia Joja, care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA.

Joja a mai susținut că rușii vor încerca să strângă cât mai mulți militari, obiectivul fiind 100.000 de noi recruți, pentru a lansa o ofensivă de primăvară în Ucraina, în următoarele două luni.

Aceasta în condițiile în care, pe parcursul ultimilor doi ani, Rusia a avut probleme de a găsi bărbați dispuși să lupte în război, având în vedere starea materială precară a armatei și faptul că șansele de supraviețuire sau de întoarcere acasă fără a fi rănit sunt foarte mici.

„Din toate aceste motive, știm că Rusia are o problemă de mobilizare și acum încearcă practic să găsească motive pentru a amplifica percepția rușilor că sunt amenințați din toate părțile și  practic pentru a legitimiza și a justifica războiul”, mai explică experta.

Complicitate sau incompetență?

Experta nu se hazardează să susțină că a existat vreo legătură între autoritățile rusești și atacurile teroriste: „Nu avem informații în acest sens, nu putem decât să speculăm”.

În acest context, Joja susține că Moscova este unul dintre orașele cele mai supravegheate din lume, fiind împânzit de camere video și monitorizat de FSB și de celelalte autorități, care pot intervenit rapid chiar și în cazul unui protest în care cineva ridică o foaie albă de hârtie în centrul orașului.

Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare și avertismentele primite de ruși din partea SUA, cu privire la un potențial atac terorist.

„Și atunci, trebuie să ne punem problema dacă e vorba de un eșec colosal al serviciilor ruse de informații sau este vorba despre o complicitate sau o posibilitate ca o parte dintre autorități, care erau conștiente de pericol, să se fi uitat în altă parte. Probabil că este incompetență mai degrabă decât altceva. Dar știm în orice caz că este un eșec colosal al autorităților de a-și proteja propria populație”, a mai precizat Joja.

Experta mai precizează că Rusia este, de foarte mulți ani, implicată în conflicte din diferite părți ale lumii cu majoritate musulmană în care există diferite grupări radicale.

„Uneori lucrează cu aceste grupări radicale, alteori se luptă cu acestea. Și știm, de asemenea, că Rusia, de foarte mulți ani, a avut probleme cu musulmanii de pe pe propriul teritoriu propriu și aici mă refer în special la Caucazul de Nord, Cecenia, Daghestanul de Nord și așa mai departe. Știm că acolo au exista de-a lungul ultimelor săptămâni și luni câteva incidente, câteva arestări”, a mai spus ea. 

Experta susține că începutul carierei lui Putin drept președinte al Rusiei a debutat cu al doilea război din Cecenia, care a avut drept punct de pornire o serie de atacuri teroriste, inclusiv la Moscova.

„Legat de aceste atentate, acum există diferite speculații și chiar dovezi cum că au fost înscenate, pentru ca Putin să justifice războiul din Cecenia, un război extrem de violent în care a fost distrusă o mare parte din capitala Ceceniei. Deci există legături atât curente cu alte spații în afara teritoriului Rusiei, cât și legături, să spunem, istorice între Puțin și acest spațiu de politică radicală a diferitelor grupări islamiste”, a mai susținut experta.

„Putem să ne așteptăm la o escaladare în Ucraina”

Joja susține că există șanse foarte mari ca Rusia să folosească incidentul pentru a escalada în războiul cu Ucraina. „Acum întrebarea este: ce pot face mai mult față de ceea ce fac acum, dar întotdeauna au putut să facă mai mult. Vedem acum că, în fiecare noapte, sunt bombardate orașe și infrastructură critică de energie”, susține experta. Motivul invocat de Rusia: incursiunile făcute de ucraineni pe teritoriul său, în jurul Belgorodului.

Știm că rușii încearcă să folosească orice pentru a escalada, nu că ar avea nevoie de justificări”, a completat experta.

Pe de altă parte, Ucraina este, acum într-o situație problematică. „Rușii sunt pe picior de câștig, au cucerit multe localități din jurul Avdiivkăi și nu au niciun motiv să se oprească, Occidentul nu le dă niciun motiv să se oprească. În plus, situația în care Ucraina are probleme cu aprovizionarea cu armament va fi folosită la maximum. Deci putem să ne așteptăm la o escaladare din partea Rusiei”, a concluzionat Joja.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite